Oi kuinka kevät säteilee

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden 12-vuotispäivää vietetiin viime viikolla. Oli tummanpuhuvan ironista, että Teollisuuden Voiman hakemus seuraavasta ydinvoimalasta jätettiin sisään lähes samanaikaisesti. Kiire on kova, koska viidennen voimalan rakennuttamiskustannuksista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Budjetti menee varmasti yli, joten TVO haluaa nopeasti päätöksen myös seuraavasta voimalasta ennen kuin poliittiset päättäjät heräävät tarkastelemaan kustannuksia kriittisesti.

Ydinvoimaa mainostetaan nyt ’siirtymäkauden’ energiamuotona. Tämä lienee merkki siitä, että myös ydinvoiman kannattajien leirissä aletaan ymmärtää faktat: uraani ei ole ehtymätön luonnonvara.  Jos kulutus pysyttelee nykyisellä tasolla maailman tunnetut uraanivarat loppuvat noin 30-40 vuodessa. Kuitenkin: Jos ydinvoiman avulla aiotaan merkittävästi vähentää kasvihuonepäästöjä, silloin kapasiteetti tulisi kasvattaa vähintään kuusinkertaiseksi. Silloin uraania riittäisi arviolta 10-15 vuodeksi, jolloin esimerkiksi Suomeen suunnitteilla oleva kuudes ydinvoimala ei maksaisi koskaan sen rakentamiseen sijoitettuja varoja ja energiaa takaisin.

Nyt ydinvoimalla pelataan aikaa. Tämä kohtalokas uhkapeli ei voi johtaa hyviin tuloksiin. Järkevämpää olisi panostaa heti uusiutuviin energiamuotoihin ja masinoida vihdoinkin laajempia kampanjoita energiankulutuksen kasvun pysäyttämiseksi.

Lisää pointteja on löydettävissä Vasemmistonuorten perjantaina julkaisemasta ydinvoima-aiheisesta kannanotosta:

Vasemmistonuoret: Suomen lopetettava ydinvoiman edistäminen

Vasemmistonuorten mielestä Suomi toimii vastuuttomasti, kun se esiintyy maailmalla ydinvoiman lisärakentamisen mannekiinina.

Vasemmistonuoret haluaa tänään, Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden 22-vuotispäivän aattona muistuttaa ydinvoiman riskeistä. Tshernobylin vaikutukset tullaan huomaamaan miljoonien ihmisten elämässä vielä monen sukupolven ajan. Suomessakin olisi jo aika todeta ydinvoiman kohtuuttomat riskit suhteessa sen hyötyyn.

”Olkiluodon rakenteilla olevassa reaktorissa on todettu 1500 turvallisuuspoikkeamaa ja se on prototyyppi. Tämä asettaa suomalaiset koe-eläinten asemaan”, toteaa Vasemmistonuorten ympäristötyöryhmän puheenjohtaja Minna Sumelius.

Ydinvoima on poliittinen kysymys. Syksyllä 2008 Suomen hallituksen käsittelyyn tulevat ensimmäiset hakemukset kuudennesta reaktorista.

”Hallituksen on vihdoin tunnettava vastuunsa ja hylättävä kaikki hakemukset. Suomen ei pidä toimia esimerkkinä ja johdattaa muuta maailmaa väärään suuntaan energiapolitiikassa. Elämme erityisen herkkiä aikoja, sillä EU-puheenjohtajuuden saa heinäkuussa Ranska, jonka presidentti Nicolas Sarkozy on markkinoinut Olkiluodon tyyppistä reaktoria kehitysmaissa”, Sumelius erittelee.

”Jokaisella kansanedustajalla on Suomen tasolla vaikutusmahdollisuus. Eduskunta voi myös päättää kieltää lisäydinvoiman”, Sumelius huomauttaa.

Ydinvoima ei ole ratkaisu ilmastonmuutokseen, vaan pahentaa sen alkusyytä, energiankulutusta. Lisäksi se saastuttaa koko elinkaarensa ajalta. Vasemmistonuoret haluaa suunnata resurssit energian säästöön sekä uusiutuvien energiamuotojen käytön edistämiseen. Vasemmistonuoret tuomitsee myös uraanin louhinnan, sillä se tuottaa suuret määrät radioaktiivista jätettä ja saastuttaa laajoja alueita.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *