Järki voitti – Oulu luopui kallioparkista

Oulun kaupunki päätti maanantai-iltana luopua kiistellystä kallioparkkihankkeesta. Ratkaisun taustalla on virallisen tiedonannon mukaan ”tontinomistajien odotettua heikompi sitoutuminen maankäyttösopimuksiin ja maanpäällisen rakentamisen investointeihin” sekä toisaalta ”kalliotilojen korkea urakkahinta ja samalla hankkeen kokonaiskustannusvaikutus kaupungin talouteen.”

Eli på finska:

1) Kallioparkin alkuperäinen hinta-arvio liikkui 30 miljoonan euron tienoilla (700 autopaikkaa). Uusimmissa arvioissa hinta oli kaksinkertaistunut 60 miljoonaan (900 paikkaa). Tämä katkaisi kamelin selän ja hankkeen taustalle vahvasti linnoittautuneet virkamiehetkin joutuivat tarkastamaan näkökantojaan.

2) Liike-elämältä ei herunut enää tukea (rahaa) paisuneelle hankkeelle

Kaupunginjohtaja Matti Pennanen ilmoitti tiedotteessaan kaupungin ”kehittyvän joka tapauksessa”. Vain painopiste siirtyy. Kuulostaa periaatteessa hyvältä, vaikka konkreettiset kehitysehdotukset vielä puuttuvatkin.

”Kaupunki aloittaa perusselvitykset, joissa linjataan keskustan kokonaiskuva uudesta näkökulmasta liikenteellisesti, mutta ennen kaikkea kaupungin tavoitteet kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti sekä elinkeinopoliittisesti”, Pennanen informoi tiedotteessaan.

Jatkossa sopii toivoa, että keskustaa aletaan nyt kehittää joukkoliikenteen ehdoilla. Uuteen perusselvitykseen on otettava siis täysin erilainen lähestymiskulma.

Harmillista asiassa on tietysti se, että alun perin rajusti alakanttiin tehty kustannusarvio mahdollisti taloudellisesti toteuttamiskelvottoman hankkeen etenemisen näinkin pitkälle. Rahaa meni kankkulan kaivoon muutamia miljoonia euroja.

Tässä vielä parin vuoden takainen blogikirjoitukseni kallioparkista (huom. tuossa vaiheessa hinta-arvio oli vielä ”vain” 20 miljoonaa:
Rahat Raattiin ja kallioparkkiin

Muutamia aiheeseen liittyviä linkkejä:
Oulun Vasemmistoseuran blogi
Kalevan Juttutuvan kommentteja aiheesta

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *