Vasemmisto parantumassa yrittäjäallergiastaan

Vasemmistoliitossa ollaan käynnistämässä uutta vasemmistolaista yrittäjäohjelmaa. Tervehdin uuden näkökulman avaamista ilolla. Moni pienyrittäjä joutuu nykypäivänä elämään samanlaisessa epävarmuuden tilassa kuin työntekijätkin, juuri kuten Kansan Uutisten haastattelema puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toteaa. Arhinmäen mukaan duunareita eivät enää ole vain tehdastyötä tekevät vaan myös palvelualojen pienyrittäjät.

Vasemmisto on aiemmin profiloitunut etupäässä palkansaajien ja pienituloisten edunvalvojana. Vanhalle vasemmistolle kaikki yrittäjät edustivat työlle vastakkaisen pääoman etuja. Yhteiskuntarakenteet ovat kuitenkin vuosien saatossa muuttuneet. Tänä päivänä Suomesta löytyy 175 000 yhden ihmisen yritystä, joista suurin osa elää kädestä suuhun. Moni kamppailee olemassaolostaan ja toimeentulostaan suuryritysten puristuksessa. Kaikista yrityksistä 93,1 prosenttia on mikroyrityksiä, jotka työllistävät alle 10 ihmistä.

Toisin kuin usein ajatellaan, pienyrittäjän asian ajaminen ei poista olemassa olevaa työn ja pääoman ristiriitaa. Pääoman keskittyminen on jatkunut voimakkaasti 2000-luvulla ja suuret konsernit ovat nielaisseet esimerkiksi kaupan alalla aikamoisen joukon pieniä yrittäjiä ahnaisiin suihinsa. Maailmaa tällä hetkellä koetteleva talouskriisi on ensisijaisesti ison rahan ja pääoman liikkumisen aiheuttama ongelma. Pienyrittäjät ovat tässä myrskyssä samassa veneessä pienituloisten duunarien kanssa.

Moni yrittäjä toimii alihankkijana tai freelancerina ja on riippuvainen ylempää tulevista toimeksiannoista. Ero normiduunariin on siis usein lähinnä tekninen. Käytännössä usean pienyrittäjän asema on yhtä heikko kuin vaikkapa pätkätyöhön ulkoistetun duunarin. Monen tapauksessa sosiaalinen turvaverkko on olematon ja asema työmarkkinoilla hyvin epävarma.

Vasemmistonuorten viime viikolla käyntiin pyörähtänyttä työelämäkampanjaa on paikoin arvosteltu julkisessa keskustelussa yrittäjävastaisuudesta. Itse näen kampanjan vaikutuksen täysin päinvastaisena. Epäeettisiä ja laittomia keinoja käyttävän yritystoiminnan esille tuominen itse asiassa parantaa rehellisten yrittäjien asemaa yhteiskunnassa. Kampanja lyö kiilaa harmaita keinoja käyttävien luihujen ja rehellisten, työntekijöiden laillisia oikeuksia kunnioittavien yrittäjien välille.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *