Panopticon, valvontayhteiskunta ja Lex Nokia

Olen viime aikoina kuunnellut aamuisin työmatkalla Isiksen Panopticonia. Bostonista tulevan, vaikeasti genremäärittelyihin sopivan metalliyhtyeen albumi sopii hyvin talvisen, pimeän ja hieman masentavan maiseman soundtrackiksi. Arvostettu yhtye luo hitaita, progressiivisia ja melankolisia äänimattoja, joita maustetaan ajoittaisilla aggressiivisemmilla nostatuspätkillä. Vokaalit jäävät tässä myrskyssä taka-alalle.

Panopticon on teema-albumi, joka käsittelee valvontayhteiskuntaa. Sen kantava ajatus perustuu utilitaristina tunnetun Jeremy Benthamin filosofiaan. Itse asiassa albumin nimi on lainattu Benthamin 1700-luvulla ilmestyneeltä teokselta. Bentham luonnosteli teoksessaan vankilan, jossa on mahdollista tarkkailla kaikkia vankeja helposti ilman että vangit tietävät milloin heitä tarkkaillaan. Benthamin kehittelemää mekanismia on myöhemmin pidetty nykyaikaisen valvontayhteiskunnan esimuotona. Tietoa, valtaa ja toiseutta pohtinut ranskalaisfilosofi Michel Foucault näki panopticon-vankilan kaikkialle tunkeutuvan vallankäytön ja kontrollin vertauskuvana.

Foucalt’n ajatukset ja Panopticonin teemat ovat erittäin ajankohtaisia juuri nyt. Eduskunta äänestää kuun lopussa Lex Nokiana tunnetusta urkintalaista, jolla pyritään tuhoamaan sähköisen viestinnän yksityisyyden suoja. Jos laki menee läpi, siihen vedoten jatkossa voi tapahtua muun muassa seuraavaa: taloyhtiöt voisivat seurata, mitä asukkaat tekevät vertaisverkoissa; kirjastot voisivat valvoa asiakkaidensa selailutapoja; yliopistot voisivat tutkia VoiP-puhelujen käyttöä…puhumattakaan työnantajista, jotka saisivat lain myötä poliisiakin suuremmat valtaoikeudet tietoturvakysymyksissä.

 

lex1.jpg

Lex Nokia olisi askel kohti orwellilaista yhteiskuntaa. Tätä mieltä on ollut myös suurin osa oikeusoppineista, joiden mukaan laki rikkoo perustuslakia.

”Nyt heikennetään selvästi yhteydenpidon perustuslaillista suojaa. Esityksessä puututaan merkittävällä tavalla keskeisiin perusoikeuksiin ja yksilönoikeuksiin perusteella, jota minä en hyväksy”, totesi Joensuun yliopiston julkisoikeuden professori Teuvo Pohjolainen Helsingin Sanomissa marraskuussa.

 

lex2.jpg

Helsingissä järjestettiin eilen mielenosoitus Lex Nokiaa vastaan. Perustuslaillisia oikeuksia räikeästi loukkaavaa lakia vastustaneet saivat vankimman tuen Vasemmistoliitolta, joka on ehdottamassa lain hylkäämistä. Hallituspuolueet ovat luonnollisesti ajamassa lakia yksimielisesti läpi, lukuun ottamatta muutamaa vihreiden edustajaa, jotka yrittävät kerätä irtopisteet itselleen vastustamalla lakia. Vihreissä ajetaan siis vahvasti kaksilla vankkureilla tässä asiassa.

Toivottavasti kansamme edustajat ottavat joukolla järjen käteen äänestyspäivänä ja estävät perustuslakimme muuttumisen vessapaperiksi. Muussa tapauksessa Orwellin ”1984” ei ole enää pelkästään kirjahyllyn hyytävä tulevaisuuden utopia.

Linkkejä:
Urkintalaki.fi
Katso vastamainos
Vasemmistonuorten kannanotto: Urkintalaki on totalitarismia

You may also like...

2 Responses

  1. Lukijasi sanoo:

    Hyviä arvioita Lex Nokiasta. Taitaa olla Vihreiltä melkomoinen näytelmä odotettavissa kun eduskunta käsittelee asiaa keskustelussa, mitä luulet? Valitettavasti tässä kuitenkin taitaa käydä raadollisesti ajateltuna niin, että pari vihreää saa luvan äänestää lakia vastaan ja sitten se muuten naputellaan hyväksytyksi muiden porvaripuolueiden äänillä.

  2. Jaakko sanoo:

    Vihreät ovat puhuneet ainakin tähän asti voimakkaasti perusoikeuksien ja yksilönvapauden puolesta, mutta nyt tämä periaate on lentämässä roskakoriin. Tai on jo oikeastaan lentänyt, jos muistellaan hoitajien lakon yhteydessä säädettyä pakkotyölakia. Lex Nokia -äänestys tulee olemaan karmivalla tavalla mielenkiintoinen. Vieläkö kiveen hakatut kannat muuttuvat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *