Liikuntavuorofarssille stoppi

Opetusministeriön keväinen selvitys osoittaa lasten ja nuorten urheilun ja ohjatun liikunnan kustannuksien kolminkertaistuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erityisesti pienituloisille liikuntaharrastus voi Oulussakin käydä jatkossa ylivoimaiseksi harrastamisen kalleuden vuoksi.

Samainen opetusministeriö on vuonna 2011 laskenut, että jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa. Koko maailmassa liikkumattomuus on WHO:n mukaan viidenneksi suurin kuolinsyy.

Oulussa käytössä oleva alle 18-vuotiaiden ryhmien liikuntavuorojen maksuttomuus on ongelmien ennaltaehkäisyä parhaasta päästä. Kaupungin asiaa koskevassa tuoreessa selvityksessä todetaan, että se laskee kynnystä urheilun harrastamiseen kun kustannukset voidaan pitää kohtuullisella tasolla. Maksuttomuuden lopettaminen säästösyistä olisi äärimmäistä lyhytnäköisyyttä.

Vuoroista on väännetty Oulussa peistä jo puolisentoista vuotta. Viime vuonna sivistys- ja kulttuurilautakunta esitti ensimmäistä kertaa maksuttomuuden poistamista. Oululaiset eivät esitystä hyväksyneet. Kesällä 2014 avaamaamme nettiaddressiin tuli yli 3 700 allekirjoitusta. Myös seurat ilmaisivat tuolloin näkemyksensä maksuttomien vuorojen puolesta yli lajirajojen. Onneksi kaupunginvaltuusto oli hereillä ja kuunteli järjen ääntä torjuen esityksen.

Asia tuotiin taas pöydälle tänä vuonna. Lautakunnassa maksuttomuuden poistamista kannattivat kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten edustajat. 18-vuotiaiden liikuntavuorojen maksuttomuuden romuttaminen saatiin näin ensi vuoden talousarvion pohjaan.

Uusimpien tietojen mukaan kaupunginhallitus on tyrmäämässä suunnitelmat ryhtyä laskuttamaan alle 18-vuotiaiden liikuntapaikoista. Vasemmistoliiton puolueosasto Oulun VasemmistoPlus ry tervehtii ratkaisua ilolla.

Koko valtakunnassa kohtuus on ollut kaukana asetettaessa hintoja kasvavan kansanosan liikuntaharrastuksille. Oulun kaupungin talous on tiukilla. Säästökohteissa voidaan kuitenkin käyttää järkeä. Kuten tunnettua, liikunnan harrastaminen on hyväksi kropalle ja nupille, mutta mielekkäänä tekemisenä se on myös oiva tapa vähentää syrjäytymistä.

Toivomme, että opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) tuore lasten liikuntaharrastuksen kalleutta pohtiva työryhmä ottaa kopin Oulun mallista. Maksuttomuuden myötä oululaisissa urheiluseuroissa on saatettu laittaa resurssit itse toimintaan hallinnollisen työn sijasta. On aika jatkaa hyväksi valitulla tiellä ja laittaa stoppi jokavuotiselle soutamiselle ja huopaamiselle vuoromaksujen kanssa.

Jaakko Alavuotunki, Elmo Rautio, Olli Kohonen
Oulun VasemmistoPlus ry

Kirjoitus on julkaistu Kansan Tahdossa ja Kalevassa 23.11.2015

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *