Nuorten maksuttomat liikuntavuorot on säilytettävä Oulussa

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan tiistaina 24.6. käsittelemässä talousarvioesityksessä esitetään alle 18-vuotiaiden liikuntavuorojen harjoitus- ja kilpailukäytön maksuttomuudesta luopumista.

Lapsen liikuntaharrastus maksaa vanhemmille usein liian paljon – tästä aiheesta kirjoitti asiallisesti muun muassa entinen ministeri ja kansanedustaja Tytti Isohookana-Asunmaa Kalevassa tiistaina 24.6.

Oulu on ollut tähän asti edelläkävijä nuorten liikuntaharrastusten tukemisessa. Maksuttomat liikuntavuorot Oulun kaupungin liikuntapaikoilla ovat vaikuttaneet siihen, että liikunnan harrastaminen on ollut nuorille edes himpun verran edullisempaa. Ne ovat keventäneet seurojen ja vanhempien taloudellista taakkaa. Tämä on ollut tärkeä asia erityisesti pienituloisille perheille.

Jos maksuttomuus poistetaan, eriarvoisuus lisääntyy. Siitä luopuminen tulisi näkymään myös sosiaali- ja terveyspuolen kulungeissa, kun kannustaminen terveyttä edistävään liikuntaan rapistuisi Oulussa. Tätäkö leikkauslinjalla halutaan? Liikunnan ennaltaehkäisevä vaikutus sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen on yksiselitteinen asia.

Liikkumattomuus on eräs maailman suurimpia kuolinsyitä ja se tappaa maailmassa vuosittain tupakan tavoin suoraan noin viisi miljoonaa ihmistä arvostetun brittiläisen The Lancet – lehden mukaan. Nuorena opitaan (tai ollaan oppimatta) paljolti myös aikuisuuden liikuntatottumukset.

Älyvapaa meno tosin on viime aikana ollut valttia valtuustosalissa. Esimerkkinä tästä myös koko henkilöstön lomautuspäätös, kun verotulot ylittivät arvioidun 10 miljoonalla eurolla.

Paniikkinappulan painaminen leikkaamalla nuorilta olisi vihoviimeinen ruksi pöljyyksien valitettavaan listaan. Diabeteksesta, tuki- ja liikuntaelinsairauksista, päihde- ja mielenterveysongelmista monella tapaa koituvat sote-laskut kun eivät ole mitään pientä sentinpyörittelyä.

Vaihtoehto löytyy edelleen liikunnan iloista. Juuri sen takia alle 18-vuotiaiden liikuntavuorojen on oltava maksuttomia Oulussa myös jatkossa. Nuorissa on tulevaisuus.

Olli Kohonen
Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen jäsen (vas)
Sairaanhoitaja, FM

Jaakko Alavuotunki
Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston toiminnanjohtaja
FM

Kirjoitus on julkaistu Kalevan Lukijan sivulla to 26.6.2014.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *