Pohjoisen vasemmistojytkyn taustat

Toissa sunnuntaina mentiin lätkäfinaalitappiosta huolimatta voitolla yöhön – erästä suomalaista räpduoa lainatakseni. Vasemmistoliitto nosti eurovaaleissa kannatustaan 3,4 prosenttiyksiköllä 9,3:een. Olimme vaalien suurin voittaja, vaikka esimerkiksi Kaleva ei tätä muistanutkaan noteerata millään tavalla.

Ilmiön johtohahmot olivat parlamenttipaikan napannut Merja Kyllönen sekä mairean äänipotin kerännyt Li Andersson. Voimakaksikkoa säestivät muut hienot ehdokkaamme. Tulos saavutettiin saumattoman joukkuepelin kautta.

Laadukkaita analyysejä on julkaistu jo lukuisia, mutta on syytä palata vielä kerran vaalipäivän tunnelmiin. Keskityn tässä kirjoituksessa analysoimaan vaalitulosta Oulun vaalipiirissä, jossa otimme veret seisauttavan 9,3 prosenttiyksikön voiton vuoden 2009 tulokseen verrattuna.

Kannatuksemme vaalipiirissä oli huikeat 17,4 prosenttia. Erityisesti Kainuussa tulos oli uskomaton. Vasemmistoliitto oli vaaleissa Kainuun suurin puolue lähes 40 prosentin kannatuksella!

Myös Pohjois-Pohjanmaalla yllettiin loistavaan tulokseen. Kannatus kasvoi kaikissa kunnissa kepulandia Merijärveä ja Reisjärveä lukuun ottamatta. Tuplasimme monella paikkakunnalla edellisten vaalien lukemat. Näin kävi muun muassa Kempeleessä, Kuusamossa ja Limingassa.

Suurin tekijä menestyksen taustalla oli ehdokasasettelu. Se onnistui kauttaaltaan hyvin ja erityisesti Oulun vaalipiirissä homma meni putkeen. Hanna Sarkkinen ja Merja Kyllönen ottivat yhteensä yli 65 000 ääntä, mikä oli 40 prosenttia Vasemmiston koko maassa saamista äänistä.

Merjan saama äänimäärä kertoo onnistumisesta liikenneministerin työssä, vaikka Vasemmistoliitto joutuikin jättämään hallituksen muiden puolueiden unohdettua pienituloiset kehysriihessä.

Nykyisin puhutaan paljon sosiaalisen median mahdista, mutta näissä vaaleissa perinteinen raaka jalkatyö nousi jälleen arvoonsa. Olin viimeisenä lauantaina Merjan mukana Muhoksella makkaranpaistohommissa. Tilaisuus oli kiertueen viimeinen ja ehdokas kävi läpi kiertämiänsä paikkakuntia. Niitä oli kaiken kaikkiaan 127.

Myös yli 7 300 äänen potin kerännyt Hanna teki tukiryhmineen hienon kampanjan, jossa kierrettiin lähiöissä ja toreilla kuulemassa ja keskustelemassa ihmisten kanssa EU-asioista. Tällä rakennettiin samalla siltaa kohti ensi vuonna käytäviä eduskuntavaaleja.

Merkittävä muutos aiempiin koitoksiin oli se, että Vasemmistolle näissä vaaleissa äänensä antaneet kävivät erittäin aktiivisesti uurnilla myös vaalipäivänä. Perinteisesti puolueen uskolliset kannattajat käyvät ahkerasti ennakkoäänestämässä, mutta varsinaisena vaalipäivänä kannatus laskee.

Nyt suunta muuttui. Yli puolessa Oulun vaalipiirin kunnista varsinaisen vaalipäivän lukemat ylittivät ennakkoäänestyksessä saavutetun kannatuksen. Tämä kertoo ensinnäkin siitä, että Vasemmistoliitto sai näissä vaaleissa suuren määrän uusia kannattajia. Toiseksi panostukset loppusuoran vaalityöhön kantoivat nyt hedelmää. Viimeisellä viikolla jaettiin vielä suuri määrä vaalilehtiä ja kierrettiin esimerkiksi Oulun lähiöitä.

Eurovaalitulos oli varsinkin meille nuoremmille vasemmistotoimijoille historiallisen hyvä. Se antaa mainiot lähtökohdat eduskuntavaalityöhön, jota on jo suunniteltu ja käynnistelty myös pohjoisessa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että ensi keväänä käytävät vaalit ovat jälleen uusi ja aivan erilainen koitos. Maanvyörymävoittoja on nähty kautta historian, mutta on täysin eri asia realisoida kannatus pitkällä aikajänteellä. Vuoden 2011 persujytky jatkoi nyt sulamistaan ja Pekka Haaviston menestyksekäs presidentinvaalikampanja ei ole siivittänyt vihreitä menestykseen.

Ensi vuoden vaalit ovat jälleen uusi tarina ja ne voitetaan ainoastaan jatkamalla johdonmukaista työskentelyä vähäosaisten, työntekijöiden ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta.

Lopuksi on todettava, että vaalien kokonaistulokseen ei voi olla tyytyväinen. Sdp ja vihreät ovat Vasemmiston tavoitteiden kannalta keskeisiä yhteistyökumppaneita. Nyt molemmat kärsivät pahan tappion.

Emme voi yksin määrittää kansakunnalle uutta suuntaa kurjistavan kokoomushegemonian puristuksessa. Tähän rintamaan tarvitaan myös muita puolueita. Toivottavasti Vasemmiston kirkastamat tavoitteet valtaavat jalansijaa myös potentiaalisten yhteistyökumppaneiden leireissä ja laiva saadaan käännettyä.

Kirjoitus on julkaistu Tien Päällä -kolumnisarjassa Kansan Tahdossa to 5.6.2014.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *