16 kirvesmiestä ja 21 sairaanhoitajaa

Kuntavaalien ehdokasasettelu saatiin viime viikolla päätökseen. Projekti oli pitkä ja sen seurauksena Vasemmistoliiton listoilta löytyy nyt Oulun vaalipiirin alueella yhteensä 485 fiksua ja filmaattista vasemmistoihmistä, jotka ovat pyrkimässä kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin lokakuun vaaleissa.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto asetti kevättalvella tavoitteeksi neljäsataa ehdokasta piirin alueella. Tavoitteesta jäätiin noin 50 ehdokkaan verran, mutta listoilla laatu korvaa onneksi määrän. Kovalla työllä ja onnistuneella kampanjalla on mahdollista päästä hyvään tulokseen.

Kainuussa pyrittiin 150 ehdokkaaseen ja tuohon slottiin onnistuttiin miltei ajamaan, sillä maakunnassa Vasemmistoa edustaa nyt 141 ehdokkaan joukko.

Vajaan viidensadan ehdokkaan porukkaan mahtuu monenlaista arjen asiantuntijaa ja uutta tuoretta kasvoa. Nopea läpileikkaus listoihin kertoo niiden monipuolisuudesta. Ehdokkaamme edustavat useaa erilaista ammattiryhmää ja elämäntilannetta. Teen tässä kirjoituksessa muutamia mielenkiintoisia havaintoja ehdokaslistojemme koostumuksesta.

Erityisesti perussuomalaisten suunnalta on viljelty myyttiä, jonka mukaan Vasemmistoliitto ei olisi enää duunareiden puolue.

Väittämä ei kestä lähempää tarkastelua. Eduskunnassa Vasemmisto on ollut ylivoimaisesti aktiivisin puolue työelämäasioissa. Ihmiset ovat huomanneet tämän myös työpaikoilla, sillä vasemmistoryhmät kasvattivat kannatustaan tämän vuoden puolella käydyissä ammattiliittojen vaaleissa.

Tulevien vaalien ehdokasasettelu todistaa viimeistään persupropagandan pötypuheeksi. Listoiltamme löytyy pelkästään Pohjois-Suomessa satoja eri alojen työläisiä: kirvesmiehiä, sähköasentajia, hitsaajia, myyjiä ja kymmenittäin hoiva-alan ammattilaisia. Joukkoon mahtuu niin miehiä kuin naisiakin, nuorista kokeneempiin osaajiin.

Perinteisempien duunareiden ohella listoilta löytyy myös toisenlaisia työläisiä. Työelämän muoto on muuttunut radikaalisti viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Takavuosien suurteollisuusvaltaisessa Suomessa valtaa pitivät tehtaiden itsevaltaiset patruunat, joiden kanssa työväestö kävi omat kamppailunsa olosuhteiden parantamiseksi.

Nämä taistot jatkuvat edelleen, mutta nykyisin duunareiksi voidaan kutsua myös palvelualojen pienyrittäjiä teollisuustyöntekijöiden ja kuntaduunareiden ohella. Useat pienyrittäjät elävät nykyään samanlaisessa epävarmuuden tilassa kuin työntekijätkin.

Yrittäjäpuolueina itseään mainostavia kokoomusta ja keskustaa ei ole tämä posse kiinnostanut tarpeeksi. Se näkyy myös ainoana puolueena pienyrittäjäohjelman lanseeranneen Vasemmiston listoilla, sillä nyt mukanamme on entistä enemmän yrittäjiä osuuskuntaihmisistä freelancereihin. Oulun vaalipiirissäkin heitä on kymmeniä.

Vasemmisto on myös voimakkaasti nuorten opiskelijoiden ja akateemisten ihmisten puolue. Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on kymmenisen prosenttia ja ehdokasjoukosta löytyy kymmeniä opiskelijoita. Liikehdinnän taustalla ovat solidaariset tavoitteemme ja arvomme. Vasemmisto haluaa parantaa opiskelijoiden sosiaalista asemaa ja puolustaa maksutonta koulutusta kaikille sosiaalisesta asemasta riippumatta.

Myös eläkeläisedustus on kunnossa. Suomen väestö vanhenee suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle ja kaikissa kunnissa on tärkeää huolehtia ikääntyneiden palvelut kuntoon. Ikäihmisten aktiivisen kansalaisuuden tukemisen ohella on huolehdittava siitä, että jokaisella on oikeus hoivaan ja hoitoon, kun omat voimat eivät enää riitä.

Näistä asetelmista on hyvä lähteä jatkamaan tarmolla aktiivisesti alkanutta vaalikampanjaa. Vaihtoehtoja löytyy jokaiselle äänestäjille. Viidestä Jannesta, kahdeksasta Karista, neljästä Seijasta, kolmesta Minnasta ja muista hyvistä ehdokkaista voi jokainen valita parhaiten itselleen sopivan vaihtoehdon! Vaalipiirin listoja pääsee syynäilemään tarkemmin piirien sivuilta osoitteista http://pohjois-pohjanmaa.vasemmisto.fi ja http://kainuu.vasemmisto.fi.

Kirjoitus on julkaistu Tien päällä -kolumnisarjassa Kansan Tahdossa 27.9.2012.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *