Olen tukenut kokoomusta

Shokki: Olen antanut rahallista vaalitukea kansalliselle kokoomukselle viime eduskuntavaalien alla. Niin olet sinäkin. Asia paljastui viikonloppuna, kun julkisuuteen tuli tieto Suomen valtion 14-prosenttisesti omistaman Sampo-konsernin mittavasta tuesta puolueelle. Jokainen veronmaksaja on siis ollut mukana tukemassa Suomen Toivon matkaa kohti vaalivoittoa, riippumatta siitä, mitä puoluetta äänesti. Kokoomusta koko rahalla – melkoisen kokomusta todellisuus.

Asian tultua julkisuuteen Jyrki Katainen ilmoitti, että kukaan ei ole vaatinut kokoomukselta vastiketta puoluetuesta. Ei varmasti olekaan erikseen vaatinut, sillä asia on päivänselvä jo muutenkin. Mikään tuki ei tässä maailmassa ole täysin pyyteetöntä. Rahan jakamiseen liittyy aina jokin motiivi.

Epäilyksiä herää usean asian suhteen. Käynnissä on esimerkiksi mittava finanssisijoittamiseen liittyvä lakiuudistus, joka hyödyttää juuri Sampo-konsernin tapaisia instansseja. Kokoomusvetoisessa valtionvarainministeriössä kaavaillaan muutoksia sijoitusrahastolakiin, jolloin verovapaa ja anonyymi sijoittaminen Suomeen olisi mahdollista. Kyseessä on veroparatiisilainsäädäntö, jonka suunnittelu on jokseenkin käsittämätöntä nykyisessä tilanteessa, jossa veronkiertoa tulisi kotimaisin ja kansainvälisin toimin pikemminkin suitsia. Vain veroparatiisit kuriin laittamalla voidaan estää tulevaisuuden talouskriisit.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kuvasi tiedotteessaan lahjoitusta törkeäksi. Sitä se juuri onkin. Arhinmäen mielestä kansalaisten kannalta on nyt äärimmäisen tärkeää tietää, kuka on tehnyt Sampo-konsernissa päätöksen kokoomukselle annetusta jättituesta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan vastuussa asiasta on yksin Sampo-konsernin silloinen johtaja Björn Wahlroos, joka päätti myös lahjoituksen koosta. Wahlroos päätti siis yksin siitä, että veronmaksajien rahoja käytetään jonkin puolueen tukemiseen! Läpinäkyvä ja demokraattinen päätöksenteko, missä pelaa? Viimeistään nyt on siis selvää, että korruptioskandaalin ohella myös valtion omistajaohjauksessa on valtavia aukkoja.

Koko episodi on uusi surkea luku vaalirahoitusskandaaliin, jonka loppua ei ole näkyvissä. On selvää, että nyt paljastuneet lahjoitukset ovat vain jäävuoren huippu. Lisää lokaa on luvassa niin pitkään kuin puolueet panttaavat vaalirahoitustaan lainsäädännön perustuessa niiden omaehtoiseen tulkintaan lahjoituksista. Ilman nykyistä selvästi tiukempaa vaalirahoituslakia, jossa jokainen lahjoitus on julkinen, parlamentaarisen demokratian uskottavuus murenee yhä pahemmin.

You may also like...

3 Responses

 1. Vili Heikkinen sanoo:

  Vaikka tämän otsikon mukainen voitaisiin nähdä sormenosoittelukisana, tuo loppulause on jotain mistä puoluekannasta riippumatta kaikkien pitäisi olla samaa mieltä.

  Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Ilmoitukset valvotuiksi. Jos mahdollista, joku valtiosta riippumaton instanssi suorittamaan. Jos ei, niin poliisi.

 2. Lukija sanoo:

  Nalle vanhana ääritaistolaisena osaa kyllä kaiken maailman keplottelun ja suhmuroinnin poliittisessa pelissä.

  Sampo halusi olla mukana siinä porvaririntamassa, joka ostaa Suomelle porvarihallitusta.

  Nallelta kieroilutaidot eivät ole kadonneet minnekään, vaikka sinipaita on vaihtunut vaaleanpunaisiin housuihin ja jäsenkirjakin lienee vähän erilainen kuin 70-luvulla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *