Älä osta mitään -päivästä ja julkisesta kaupunkitilasta

Tänään vietetään Älä osta mitään –päivää. Teemapäivänä on tarkoitus viettää vuorokausi hankkimatta tavaraa ja käyttämättä rahaa.

Moni miettii, tarvitaanko turhan kuluttamisen kritisoimiseen omaa teemapäivää, kun kyse on kuitenkin valinnoista, joita tehdään joka päivä. Onko useimmille ihmisille kyse vain omatunnon äänen hiljentämisestä, jotta viikonloppuna voi rynnätä kevein mielin tekemään jouluostoksia? ”Olinhan jo vuorokauden ostamatta mitään”, toteaa uutta nenäkarvatrimmeriään hypistelevä Keijo Kuluttaja ja omatunto on puhdas.

Toisaalta teemapäivä kouluttaa ihmisiä harkitsemaan kulutusvalintojaan. Toivottavasti kampanjan myötä mahdollisimman moni pysähtyy pohtimaan laajemmin omaa kuluttamistaan ja pyrkii muuttamaan sitä ekologisempaan suuntaan.

Tänä vuonna Älä osta mitään –päivän teemana on avoin kaupunkitila. Kampanjassa teema kristallisoituu sloganiin ”Pääsy sallittu!”. Kampanja kysyy, onko kaupungissa tilaa niillekin, joilla ei ole ostovoimaa tai -halua. Kysymys on hyvä ja erittäin ajankohtainen.

Oulussa kaupunkitilan vapautta on rajoitettu vähintäänkin kyseenalaisella politiikalla. Oulun torialueen ja Rotuaarin käyttöä erilaisissa tapahtumissa hallinnoi Oulun Liikekeskus ry, joka perii maksuja Rotuaarin ja puistoalueiden käytöstä esimerkiksi kulttuuritapahtumissa. Julkisen tilan käytölle määrätyt taksat asettavat tapahtumanjärjestäjät räikeästi eriarvoiseen asemaan. Myös mainokset valtaavat jatkuvasti enemmän tilaa keskustassa, jonka tulisi olla kaupunkilaisten olohuone. Samaan aikaan kaupunkilaiset eivät saa Liikekeskus ry.n päätöksellä ilmoitella omista tapahtumistaan julistein katukuvassa.

Kaupunkitilasta valtaosa on jo muutenkin kaupallisessa käytössä, joten Rotuaarin kaltaiset avoimet tilat tulisi vapauttaa kaikkien kaupunkilaisten käyttöön pois Liikekeskus ry:n kaltaisten jäykkien organisaatioiden riiston alta. Kaupunki kuuluu kaikille!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *