Oulun kaupungin taloudesta

Vaaleihin on aikaa kaksi yötä ja on viimeisen spurtin aika. Palautetta on tullut blogin kautta runsaasti, siitä kiitos kaikille kirjoittajille! Vaaliteemojani on kiitelty ja usea kirjoittaja on ollut pääosin samaa mieltä kanssani Oulun kaupungissa kehitettävistä asioista ja niiden tärkeysjärjestyksestä. Kysymyksiä on tullut myös siitä, miten ehdottamiani uusia hankkeita tulisi rahoittaa. Ohessa siis muutama sana Oulun kaupungin taloudesta ja sen mahdollisuuksista sekä toki myös haasteista.

Kaupungin taloustilanne on tällä hetkellä suhteellisen hyvä. Verojen lisäksi tuloa saadaan myös kaupungin liikelaitoksista. Esimerkiksi vuonna 2006 Oulu-konsernin nettotulos ennen satunnaiseriä oli lähes 58 miljoonaa euroa. Jatkossa täytyy edelleen säilyttää esimerkiksi Oulun Energiassa käytössä oleva liikelaitosmalli, mikä antaa parhaan tuloksen oululaisille.

Toki ongelmia saattaa tulla tulevaisuudessa. Kaupungin taloustilannetta voivat jatkossa vaikeuttaa seuraavat asiat:
1. Kansainvälinen talouskriisi.
2. Hallituksen veronalennukset. Veropäätöksellä voi olla rapauttava vaikutus kuntien tulopohjaan tilanteessa, jossa palvelutarpeet kasvavat ja taloustilanne kiristyy. Tämä on tietysti asia, johon pitää tulla apua valtion puolelta korotettuina valtionosuuksina.

Uskon, että hyvien vuosien tuloksella pystytään kuitenkin varautumaan talouskehityksen ongelmiin ja tekemään palveluihin myös lisäpanostuksia.

EVA arvosteli raportissaan (http://www.eva.fi/index.php?m=2&show=342) Oulua liian korkeasta veroprosentista. Mielestäni veroprosentti on kuitenkin kohtuullinen ja se tulee säilyttää nykyisellä tasolla. Tuotoilla voidaan edelleen kehittää kaupungin palveluita ja varautua mahdolliseen taantumaan.

Kunnallisella tasolla on olennaista myös tukea erityisesti pk-sektorin yrittäjiä, jotta Ouluun pystytään luomaan pysyviä työpaikkoja. Sitä kautta saadaan lisää verotuloja ja pystytään myös puuttumaan muihin ongelmiin, kuten nuorisotyöttömyyteen, joka on valitettavasti ennätystasolla tällä hetkellä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *