Sosiaalipummit töihin?

Suurta sosiaaliturvauudistusta masinoiva sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä oli tiistaina Uutislehti Demarin haastattelussa. Kaiku askelten oli hyvin tuttu. Porvarihallitus haluaa Suomeen sosiaaliturvajärjestelmän, joka lisää kannustavuutta. Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että ”pummit” potkitaan sohvalta töihin sosiaalietuuksia heikentämällä ja ehdollistamalla.

Vallalla on käsitys, jonka mukaan sosiaalietuuksien väärinkäytökset olisivat Suomessa isokin ongelma valtiontalouden kannalta. Tilanne on todellisuudessa päinvastainen. Etuuksia jää enemmän nostamatta tietämättömyyden takia.

Kannustavuuskepeillä ei korjata syrjäytyneiden asemaa. Työhön pakottamisessa ja sosiaaliturvan heikennyksissä ei ole mitään järkeä. Missä kulkee raja? Kenen työttömyys ja syrjäytymisputki ei ole oma syy ja kenen on? Kuka tekee tämän määrittelyn? Näihin kysymyksiin ei ole aukottomia vastauksia, sen vuoksi perustason sosiaalietuuksien on oltava täysin vastikkeettomia.

Sosiaaliturvaan tarvitaan toki mittavia parannuksia. Useimpien etuuksien ostovoima on kuihtunut käsiin inflaation myötä. Indeksikorotuksia kaivataan siis useimpiin sosiaalietuuksiin ja eläkkeisiin. Mielestäni on outoa, että ministeri puhuu nyt toimeentulotuen varaan ”heittäytymisestä” taloudellisesti kannattavana ratkaisuna. Minimietuuksien varassa elävät ovat todella pahassa ahdingossa ja vain harva valitsee vapaaehtoisesti tämän tien. Tällaiset lausunnot kertovat lähinnä siitä, kuinka kauaksi moni nykypäättäjä on ajautunut suomalaisen pienituloisen ja syrjäytyneen ihmisen arkipäivästä.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *