Silenced to deliver

Vanha kännykkäni hajosi lopullisesti pari kuukautta sitten ja jouduin ostamaan uuden puhelimen. Kallista tämä lysti ei enää ole, sillä tänä päivänä kelvollisen perusluurin saa reilusti alle viidellä kympillä. Nykyisin puhelimet ovat melkoista bulkkitavaraa: luureille ei edes valmistajien toimesta luvata kovinkaan pitkää käyttöikää. Vanhojen vuosikausia käytössä kestävien venttikymppien aika on siis ohi.

Ostopäätöstä pähkäillessäni tulin törmänneeksi MakeIT-fair -hankkeen tutkimukseen matkapuhelimia myös meille suomalaisille valmistavien kiinalaisten ja filippiiniläisten työskentelyolosuhteista. Hanketta koordinoi hollantilainen SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations) ja mukana ovat muun muassa yritystoiminnan eettisyyttä seuraava FinnWatch ja sen ruotsalainen vastine SwedWatch.

Tutkimuksesta kertova ”Silenced to deliver” –raportti (pdf) on melkoisen surullista luettavaa. Nokian, Samsungin, Motorolan, LG:n ja Sony-Ericssonin alihankkijoiden tehtailla työolot ovat surkealla tasolla. Työpäivät ovat usein 12-tuntisia ja työviikot 6-7 -päiväisiä. Työntekijöille määrätään mielivaltaisia sakkoja ja irtisanominen esimerkiksi ”huonon työilmapiirin luomisen” takia on lapsellisen helppoa. Peruspalkka on surkea (esimerkiksi Kiinassa 100–170 euroa kuussa) ja työntekijät joutuvat tekemään pitkien päivien jatkoksi jatkuvasti ylitöitä. Väsymyksen vuoksi sattuu virheitä, joista rangaistaan tuntuvilla palkasta pidätettävillä sakoilla.

Useimmilla matkapuhelinvalmistajilla, kuten esimerkiksi Nokialla, on käytössään eettiset säännöstöt. Vastuu ei kuitenkaan ulotu alihankkijoihin. Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK:n Työmaana maailma– lehdessä aiheesta haastatellun Nokian yritysvastuujohtaja Pekka Isosompin mielestä ”ei ole tarkoituksenmukaista, että alihankkijoiden työntekijät tietäisivät Nokian eettisen ohjeiston sisällön.” Isosompin mukaan vastuu on alihankkijalla itsellään sekä tuotantomaan lainsäätäjillä. Eettistä säännöstöä ei siis haluta toteuttaa käytännössä lainkaan. Arvatenkin koko paperi on kasattu kokoon vain imagosyistä.

Artikkelissa todetaan, että myös työn teettäjän vastuulla on tiedottaa työntekijöille järjestäytymisen ja edunvalvonnan perusasioista, jotta riistolle saadaan stoppi. Näin on tehnyt esimerkiksi tietokonevalmistaja Hewlett-Packard. Oikein toimimalla suuryhtiöiden kyhäämistä eettisistä säännöstöistä voi siis tulla muutakin kuin merkityksetön kasa paperia.

Mitä asialle voi sitten tehdä? Ensimmäinen vaihtoehto on tietysti vaikuttaa ostopäätöksillään. Tämä on tosin matkapuhelimien osalta hankalaa, sillä reilun kaupan kännyköitä ei ole tiettävästi markkinoilla.

Toinen vaihtoehto on vaatia oman matkapuhelimensa valmistajalta tuotanto-olosuhteiden parantamista ja tiukempaa alihankkijoiden valvontaa. MakeITfair –hankkeella on käynnissä postikorttikampanja, johon voi osallistua osoitteessa: http://makeitfair.org/take-action/email-action-2-fi. Ensimmäinen erä luovutettiin yhtiöille toukokuussa, mutta kortteja kerätään marraskuulle asti. Lisäksi voit allekirjoittaa vetoomuksen Nokialle tällä sivulla.

Muita keinoja vaikuttaa löytyy MakeITfairin kampanjasivuilta!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *