Historiallinen parannus opintotukeen…vai miten se nyt menikään?

Moni kehui porvarihallituksen viime syksynä tekemää opintotuen korotusta historialliseksi. Uudistus oli tietysti kaivattu juttu, mutta sen käytännön vaikutukset jäävät valitettavan vähäisiksi, kuten alla oleva MTV3:n sivuilta bongaamani uutinen kertoo.

Opintotukea vaivaa sama perusongelma kuin useimpia eläkkeitä ja toimeentulotukea. Sitä ei ole sidottu indeksiin. Nykyisellä inflaatiokehityksellä pienet korotukset on syöty hetkessä. Jos tuki sidottaisiin indeksiin, se ei laahaisi jatkuvasti nousevien elinkustannusten perässä.

Muutakin korjattavaa löytyy edelleen. Valtio ei ensi vuonnakaan maksa opintorahan asumislisää ympärivuotisesti eikä kohtele toisen asteen opiskelijoita yhdenvertaisesti muiden opiskelijoiden kanssa.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/08/686297

Korotus ei parantanut opintorahan ostovoimaa

Opintorahan korotus ei ole parantanut opiskelijoiden taloudellista asemaa.

Kasvava inflaatio ja yleinen hintatason nousu ovat syöneet opintorahaan elokuun alusta tullutta 15 prosentin korotusta, kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalainen.

Lehden haastattelema opetusministeriön ylitarkastaja Virpi Hiltunen pitäisi opintorahan sitomista elinkustannusindeksiin hyvänä vaihtoehtona, sillä silloin opintorahan määrä tarkistettaisiin aina suhteessa yleiseen ansiotasoon ja elinkustannuksiin.

Viidentoista prosentin korotus opintorahaan merkitsee noin 40 euroa kuukaudessa. Edellisen kerran opintorahaa korotettiin 1990-luvun alussa.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *