Viestejä kentältä

Heinäkuu on perinteisesti vasemmistolaisten rantailtojen aikaa. Väki kokoontuu vapaamuotoisiin tapahtumiin keskustelemaan tulevan talven kuvioista ja tapaamaan poliittisia vaikuttajia. Tänä vuonna iltamia vietettiin muun muassa Kalajoella, Kuhmossa ja Pyhäjärvellä. Itse ehdin vierailla niistä kahdessa viimeksi mainitussa.

Kesätapahtumissa käytiin keskusteluja, joiden aiheet ulottuivat paikallistason kiemuroista aina Brysseliin saakka. Viesti kentältä puoluejohtoon on tällä hetkellä kristallinkirkas. Oman linjan täytyy näkyä vahvana hallituspolitiikassa. Pienituloisia ei saa laittaa leikkausten kautta maksamaan taloustaantuman aiheuttamia tuhoja.

Todella moni pitää tärkeänä voimakasta elvytyspolitiikkaa uusien työpaikkojen luomisessa. Mieleen tulee Pekka Sauramon osuva kommentti Kansan Uutisissa: kyse ei ole siitä, onko meillä varaa elvyttää, vaan siitä, onko meillä varaa olla elvyttämättä.

Tulevan syksyn isot haasteet liittyvät siis talousasioihin: Euroopan kriisiin ja sen aiheuttamiin ongelmiin niin koko maanosan kuin Suomenkin osalta. Toukokuussa 2014 käydään eurovaalit, joiden tulos näyttää suuntaa toivottomuuden tilaan vajonneelle Euroopalle.

Kuten jo aiemmin on useassa yhteydessä todettu, Euroopan talouskriisi on ensisijaisesti kapitalismin kriisi. Banksterit kasvattivat bittirahalla kuplan, jonka puhkeaminen oli vain ajan kysymys. Joissain maissa tapahtumiin liittyy lisäksi melkeinpä putinistiselle tasolle edennyt korruptio ja varojen väärinkäyttö.

Taloudellinen ja poliittinen eliitti on vienyt kriisin myötä kansalta säästöt, työpaikat ja elintason. Suomi on toistaiseksi säästynyt pahimmalta tsunamilta, mutta tuoreet uutiset massairtisanomisista osoittavat vaikutusten ulottuvan myös pohjoiseen. Ne kertovat myös karua kieltään siitä, että suurella rahalla ei ole isänmaata eikä moraalia.

Taantuma on ajanut suuren osan eurooppalaisista pahaan taloudelliseen ahdinkoon. Hätää kuvaa hyvin se, että Punaisen Ristin Kansainvälisen Komitean ICRC:n pääjohtaja Yves Daccord totesi heinäkuussa komitean laativan Eurooppaan uutta strategiaa väkivaltaisten nälkäkriisien torjumiseksi. Vastaavaa ei ole maanosassamme nähty sitten toisen maailmansodan.

Kyvyttömyys todeta tilanteen vakavuus ja järkevien ratkaisumallien puute ovat aiheuttaneet näennäisen status quon, jonka aikana kriisimaat on säästetty kuiviin budjettikuriin pohjaavalla politiikalla. Vyön kiristämisen myötä nuorisotyöttömyys huitelee Espanjassa ja Kreikassa 50-60 prosentin tasolla. Ei ihme, että mieli on monella musta ja tulevaisuudennäkymät synkät. Valittu politiikka on aiheuttanut negatiivisen kierteen, joka olisi katkaistava ensi tilassa.

Uudenlaista näkemystä luodaan Oulussa 14.9. järjestettävässä Vasemmiston Eurooppa-seminaarissa, jonne saapuu vieraaksi omien eurovaaliehdokkaimme ohella vaikuttajia myös eteläisestä Euroopasta. Työttömyys ja talous ovat seminaarin keskeisiä teemoja.

Euroopan tilannetta koskeva keskustelu on antanut polttopuita myös kotimaiseen talousdebattiin. Kannatustaan menettänyt päähallituspuolue Kokoomus pyrkii taas profiloitumaan järein asein ja puolue on lähtenyt loppukesästä panssarivaunulla liikkeelle. Piiput on suunnattu jälleen pienituloisia kohti.

Ministeri Paula Risikko esitti viime viikonloppuna sosiaaliturvan muuttamista vastikkeelliseksi. Avaus on lähinnä osoitus siitä, kuinka vähän ministeri esikuntineen tietää tavallisen ihmisen elämästä. Sosiaaliturva on jo nyt hyvin pitkälle vastikkeellista erilaisine koulutuksineen, aktivointitoimenpiteineen ja niistä kieltäytyville tarjottavine keppeineen. Auki jää se, miten vastikkeellisuutta voisi vielä lisätä Risikon mielestä. Maaorjuus lakkautettiin Suomesta jo 1800-luvun puolella ja työleiritkään eivät demokraattisessa valtiossa ole kovin kovassa huudossa.

Kokoomus haluaa siis korjata valtiontalouden jakamalla kurjuutta. Pääministeri Jyrki Kataisen mielestä elvytykseksi riittää muutaman sadan miljoonan siirtely momentilta toiselle. Vyönkiristyksen sijasta tarvitaan kuitenkin toimia, jotka lisäävät kokonaiskysyntää. Nyt olisi aika kääriä hihat ja lanseerata laaja julkinen työllisyysohjelma. Vaikka velkarahalla.

Kirjoitus on julkaistu Tien päällä -kolumnisarjassa Kansan Tahdossa to 8.8.2013.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *