Eurokriisi ei höpöttämällä ratkea

Kiitokset Raimo Rautiolalle vastineesta (Kaleva 10.8.) eurokriisiä käsittelevään kirjoitukseemme. Keskustelua tapahtumista on todellakin syytä käydä.

Ensinnäkin on todettava, että eurokriisi on järjestelmän kriisi. Kyse ei ole niinkään yksittäisten pankkien toiminnasta. Koko finanssikapitalismin saastuttama markkinatalousjärjestelmä on kriisissä. Velkavivuttaminen ja johdannaismarkkinat ovat aiheuttaneet valtavia kuplia, joiden poksahtamisesta maksetaan nyt kovaa hintaa. Kun on luotu systeemi, jossa kakkaa on voinut myydä kultana, niin tulos on tässä.

Näitä ongelmia ei ratkaista hiipimällä nurkkaan ja kuvittelemalla kaiken pahan menevän pois, jos leikimme vain keskenämme. Asiat eivät myöskään korjaannu sekoittamalla eurooppapuuroja ja suomivellejä pahanpäiväisesti keskenään.

Mitä tulee Rautiolan esiin nostamaan vanhusten tilanteeseen, sosiaaliturva- tai vanhushoivarahoja ei ole lapioitu etelään mystisen piikin töröttäessä auki, vaan niitä käytetään täällä Suomessa. Nyt ja jatkossa. Esimerkiksi juuri vanhuspalvelulakiin on nyt mitä todennäköisemmin tulossa hoitajamitoitukset viimeisenä vastaanhangoitelleen kokoomuksen tultua myönteisemmälle linjalle pääministeri Jyrki Kataisen kertomana perjantaina 10.8.

Lisäksi kyseinen laki tulee parantamaan ikäihmisten asemaa monella muullakin tavalla. Siihen on kaavailtu esimerkiksi kirjausta, jolla varmistetaan ikääntyvien pariskuntien mahdollisuus elää yhdessä.

Globalisaation myötä rahamarkkinat on vapautettu ja nykyään kaikki vaikuttaa kaikkeen. Eroaminen eurosta ja EU:sta ei pelasta Suomea tulevaisuuden myrskyiltä. Tarvitsemme joka tapauksessa markkinoiden tiukempaa valvontaa, veroparatiisien alasajamista ja pankkien pilkkomisoperaatioita.

Rautiola vertaa kirjoituksessaan pankkivalvontaa Neuvostoliiton kauhuihin. Rautiolan kannattaisi pohtia vakavasti puolueen vaihtoa, sillä myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on korostanut useaan otteeseen pankki- ja finanssisektorin kuriin laittamisen merkitystä tulevaisuuden kriisien patoamiseksi. Ilman valvontaa koijareiden nappaaminen ei onnistu.

Eräs Vasemmiston keskeisistä tavoitteista pankkiongelmiin varautumisessa on toteutumassa, kun valtiovarainministeriö esittää pankkiveroa tulevan vuoden valtion budjettiin. Siinä pankkien taseesta kerätään tietyn prosentin mukaan varoja mahdollisesti tulevien pankkikriisien suitsemiseksi. Rahaa arvioidaan näin kerättäväksi noin 170 – 300 miljoonaa euroa. Näin Vasemmisto toimii saaden aikaan oikeita tekoja ihmisten hyväksi rahavaltaa vastaan. Seuraavana tavoitteena on hyvää vauhtia kansainvälisesti edistyvä, keinottelijat kuriin laittava rahoitusmarkkinavero.

Samalla aikaansaavalla tavalla Vasemmisto toimii myös kuntatasolla. Tavalliset ja tolkulliset luottamushenkilöt ottavat asioista pyyteettömästi selvää ja tekevät päätöksiä kuultuaan kuntalaisten ääntä sydämellään. Turhanpäiväinen jappasu ei vasemmiston ajatusmaailmaan kuulu, koska se ei kenenkään vatsaa täytä eikä sillä palveluita Uudessa Oulussakaan järjestetä.

Jaakko Alavuotunki (vas)
Olli Kohonen (vas)
Uusi Oulu

Kirjoitus on julkaistu Kalevan Lukijan sivu -palstalla to 16.8.2012.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *