Tukholman terveisiä: porvarihegemonia jatkumassa Ruotsissa

Kävin viime viikonloppuna lyhyellä matkalla Tukholmassa. Pääsyy reissuun oli osallistuminen Tukholman puolimaratoniin. Valmistautuminen kisaan alkoi jo viime vuoden puolella ja fiilikset olivat pitkän prosessin päättymisen myötä huimat koko viikonlopun ajan. Muutaman kuukauden tehoharjoittelujakso päättyi kauan odotettuun kisaan ja juoksukin kulki varsin kivasti.

Kaunis Tukholma ja juokseminen ovat kyllä hohdokas yhdistelmä. Tunnelmat olivat korkealla, kun lasketeltiin Södermalmilta Slussenille, matkaa takana 20 kilometriä ja edessä enää yksi. Luureissa soi tuossa vaiheessa Boards of Canadan hieno Dayvan Cowboy. Tunteikasta meininkiä siis.

Juoksuhommien ohella tarjoutui tilaisuus seurata loppusuoralla olevaa Ruotsin vaalikamppailua. Kävin haastattelemassa Vänsterpartietin luopuvaa kansanedustajaa Elina Linnaa. Juttu löytyy tänään ilmestyneestä Kansan Uutisten Viikkolehdestä. Tunnelmia haistelimme myös Kungsträdgårdenin punavihreässä vaalitilaisuudessa sunnuntai-iltapäivänä.

Vasemmistopuolueen, sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostamassa punavihreässä leirissä tunnelmat ovat tällä hetkellä melkoisen sysimustat, sillä viime hetken mielipidemittaukset osoittavat pääministeri Fredrik Reinfeldtin johtaman porvariallianssin olevan selkeässä johdossa. Turpaan on lävähtämässä melkoisen rumin numeroin.

Vielä pari vuotta sitten näytti aika vahvasti siltä, että punavihreä koalitio voittaa vaalit ja sen myötä demarit palaavat valtaan Ruotsissa. Viimeisen vuoden aikana suosio on kuitenkin romahtanut täysin. Reinfeldtin Nya Moderaterna (eli ”uusi kokoomus”) ja kumppanit jatkavat mitä todennäköisimmin hallitusvastuussa myös näiden vaalien jälkeen.

Ruotsi on ollut siinä mielessä hämmästyttävä maa, että sosiaalidemokraattien yksinvalta kesti Carl Bildtin eripuraisen oikeistohallituksen lyhyttä kautta (1991–94) lukuun ottamatta vuosikymmenien ajan. Demarit olivat yksin hallitusvastuussa vuosina 1932–76 ja 1982–2006.

Kannatuksen romahdus on ollut demarien osalta totaalista. Puolue keräsi parhaimmillaan yli 50 prosentin kannatuksen, mutta uusimmissa mielipidemittauksissa kannatus on pudonnut jo alle 30 prosentin.

Syitä varsin radikaaliin muutokseen poliittisella kentällä on Ruotsissa ja muuallakin pohdittu runsaasti. Kansan Uutisten toimittaja Arto Huovinen analysoi tänään ansiokkaasti Viikkolehdessä syitä Nya moderaternan nousun taustalla. Huovinen perustaa analyysinsä Aron Etzlerin kirjaan Trondheimsmodellen, jossa pohditaan Norjan ja Hollannin vasemmiston nousun ohella Ruotsissa tapahtunutta muutosta.

Tapahtumat Pohjanlahden toisella puolen muistuttavat erehdyttävästi kehitystä, joka on tuttu myös meillä Suomessa. Kokoomus on julistautunut työväenpuolueeksi ja viesti on mennyt heittämällä läpi. Siitäkin huolimatta, että oikeisto on harjoittanut eriarvoistavaa, tuloeroja kasvattavaa politiikkaa ja laittanut kymmeniä tuhansia julkisen alan duunareita pihalle.

Mainostoimistojen toteuttamat pr-kampanjat ovat syrjäyttäneet sisältökysymykset. Porvariallianssin maalaama tarina on ollut uskottavampi, kuten Huovinen kirjoituksessaan toteaa. Sunnuntain vaaleihin liittoutuneet punavihreät puolueet ovat jääneet tässä myllyssä kakkoseksi.

Tulevaisuuden suunta on Ruotsin osalta arvoitus. Jatkuvasti kannatustaan nostava äärioikeistolainen ja maahanmuuttajavastainen Sverigedemokraterna on noussut uudeksi tekijäksi länsinaapurin politiikassa.

Punavihreiden puolueiden tulee jatkossa terävöittää toimintaansa suunnan kääntämiseksi. Sunnuntain osalta toiveet eivät ole järin korkealla. Vaalitappion välttäminen tuntuisi suuremman luokan ihmeeltä.

PS. Sunnuntai-iltana oli vielä aikaa käydä aistimassa futistunnelmaa Tukholman olympiastadionilla, jossa iskivät yhteen Djurgården ja Örebro. Allsvenskanin kamppailu päättyi kotijoukkueen 2–1 -voittoon jännittävien vaiheiden jälkeen, joten meininkiä perinteikkäällä stadionilla riitti.

Paikallisia jalkapallokokemuksia on luvassa huomenna Castrenilla ottelussa AC Oulu–FC Lahti. Cassulle odotetaan yleisöryntäystä, sillä kotijoukkueen kannattajaryhmä Sinitähdet lanseerasi aiemmin tällä viikolla ”Kaverin kanssa matsiin” -kampanjan. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tiensä Välivainion hornankattilaan huutamaan lahtelaiset nurin klo 14 alkavassa taistossa. Nähdään pelissä!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *