Politiikka pois politiikasta?

SDP valitsi hetki sitten uudeksi puoluesihteerikseen Yleisradion entisen toimitusjohtajan Mikael Jungnerin. Jungner on kiistelty ja karismaattinen mediapersoona, joka tulee menemään heittämällä läpi ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

Demareiden kannalta valinnalla lienee muitakin positiivisia vaikutuksia. Nykyisin politiikka on nimittäin enenevässä määrin mielikuvilla ja naamagallerioilla pelaamista. Substanssit ovat jäämässä yhä pahemmin paitsioon, kun puolueet pyrkivät paketoimaan omat todelliset tavoitteensa naminami-jargonilla. Se voittaa, jolla on cooleimmat julkimot ja siisteimmät mainokset. Näissä vesissä Jungnerin kaltainen mediapeluri viihtyy kuin kotonaan.

Suureksi poliittiseksi visionääriksi Jungnerista ei kuitenkaan ole. Valinnan myötä demarit ajautuvat yhä kauemmaksi vasemmistosta ja omista juuristaan. Tuore puoluesihteeri vieraili viime viikolla Ruben Stillerin vetämässä Pressiklubi-ohjelmassa ja ilmoitti muun muassa, että ”poliitikkoja ei pitäisi valita heidän mielipiteittensä vuoksi, sillä esimerkiksi mielipide ydinvoimasta ei kerro ihmisen arvoista mitään”. Jungner haluaisi siis kuoria politiikasta politiikan pois. Lisää jungnerilaisesta ”uusoptimismista” voi lukea HS:n Anu Silfverbergin mainiosta kirjoituksesta.

Jungner jaksaa toistaa myös Bob Helsingin kokoomukselle keksimää hokemaa siitä, että vastakkainasettelu oikeiston ja vasemmiston välillä on muka ohi. Todellisuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää. Jos on vähänkään jaksanut seurata tämän kevään tapahtumia esimerkiksi työmarkkinoilla, voi tulla helposti siihen johtopäätökseen, että vastakkainasettelu on voimakkaampi kuin aikoihin. Käynnissä on jatkuvien konfliktien aika.

Punavihreän vasemmiston tulevaisuuden pelikirjan kannalta Jungnerin valinta on loikkaus arveluttavaan suuntaan. Viime aikoina on puhuttu paljon Ruotsin mallin mukaisen punavihreän koalition muodostamisesta haastamaan porvaripuolueiden eriarvoistavaa politiikkaa.  Hämmästyttävää kyllä, myös vihreiden leiristä on otettu varovaisia aloitteita tähän suuntaan. Europarlamentaarikko Satu Hassi ehti jo ehti jo kannustamaan puoluettaan punavihreän vaaliallianssin tekoon. Myös puheenjohtaja Anni Sinnemäki puhui yhteistyöstä SDP:n kanssa. Mutta missä joukkueessa pelaavat demarit?

You may also like...

3 Responses

  1. Tämä tekee oikeasti joidenkin vasemmistoliittolaisten halun strategisesta yhteistyöstä demareiden kanssa aika vaikeaksi. Vasemmalla ja ehkä jopa Vihreissä olisi tahtoa muodostaa punavihreä blokki vaaleihin, mutta demareita tuntuu kiinnostavan ainoastaan valta.

    Valitettavasti Vasemmistolla ei ole sitä tarjota, ainakaan toistaiseksi.

  2. Hyvä kirjoitus! Jatketaan samaan malliin.

  3. MJ sanoo:

    Tähän liittyen oli hauska juttu Ilta-Sanomissa: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2178297

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *