Mission Accomplished!

Hyviä uutisia: Maailma juhlii tänään! Bailut käynnistyvät noin klo 19 Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin poistuessa takavasemmalle kansainvälisen politiikan näyttämöltä. Juhlaväkeä riittää, sillä pelkästään netin suositulla Facebook-sivustolla tapahtumaa on ilmoittautunut juhlimaan yli puoli miljoonaa ihmistä ympäri maailman.

Otsikko viittaa Bushin lentotukialuksen kannella pitämään kuuluisaan puheeseen toukokuussa 2003. GWB ilmoitti tuolloin Irakin sodan päättyneen Yhdysvaltain ja sen liittolaisten kunniakkaaseen voittoon. Alukselle levitetyssä julisteessa luki ”Mission Accomplished” eli tehtävä suoritettu. Tuon päivän jälkeen Irakin sodan takia on kuollut  välittömästi tai välillisesti satoja tuhansia ihmisiä. Eräiden arvioiden mukaan kuolonuhrien määrä on jopa miljoona. Joukossa on mukana USA:n armeijan ja koalition yli 4 000 kaatunutta sotilasta.

Bush on myöhemmin pahoitellut ennenaikaisten voitonjuhlien pitämistä, mutta ei kuitenkaan koe tehneensä ratkaisevia virheitä presidenttikautensa aikana. Viime viikolla viimeisen lehdistötilaisuutensa pitänyt väistyvä presidentti ei esimerkiksi usko, että hänen hallintokautensa aikana Yhdysvaltojen suhteet muihin maihin olisivat millään tavalla heikentyneet. Koomista on, että heti perään Bush kuitenkin muistutti alamaisiaan siitä, että viholliset vaanivat yhä Yhdysvaltoja. Pahan akseli on yhä olemassa ja sen vaara vapaalle maailmalle on välitön.

Myös Valkoisen talon verkkosivuja lukiessa vaikuttaa siltä, että ainakin Bush tukijoineen ajattelee presidenttikautensa menneen varsin putkeen. Kukapa tosin omaan pesäänsä kusisi. Lista on silti tragikoomista luettavaa.  Bushin saavutuksia käsittelevässä osiossa todetaan presidentti George W. Bushin valtakauden olleen eräs ”modernin ajan suurimmista menestystarinoista”.

Bushin saavutukset ovat toki mittavat, tosin kielteisessä mielessä. Historia tulee muistamaan ”Dubyan” eräänä Yhdysvaltain kehnoimmista ja vihatuimmista nokkamiehistä. Terrorismin vastaisen sodan tuhoava voima on raunioittanut Irakin ja Afganistanin ja tehnyt miljoonien täysin viattomien ihmisten elämästä helvettiä.

Myös sisäpolitiikassa ja taloudenpidossa homma on mennyt täysin reisille. Jenkkilän perustuslaista tehtiin vessapaperia kansalaisoikeuksia rajusti rajoittavan Patriot Actin myötä. Talouspuolella tehtiin myös kyseenalaista historiaa. Bushin hallinnon astuessa valtaan kahdeksan vuotta sitten USA:n budjetti oli 5 biljoonaa dollaria ylijäämäinen. Barack Obama lähtee puolestaan rakentamaan uutta alkua viitisen biljoonaa pakkasen puolelta Bushin vedettyä ystävineen maan talouden täysin kuralle. Bush jättää Obamalle myös ennätyksellisen velkataakan. Tässä kuussa Yhdysvaltain valtionvelka ylitti maagisen 10 biljoonan (10 000 000 000 000) dollarin rajapyykin, kun vuonna 2001 velkaa oli kertynyt tähän nähden vasta vähän yli puolet. Mission Accomplished.

Yhdysvalloissa on pohdittu viime viikkoina sitä, kuinka korkealle Bush lopulta nousee maan surkeimpien presidenttien rankingissa. Listalta löytyy useita antisankareita. Edellisellä vuosisadalla kyseenalaista kunniaa niittivät muun muassa niin Watergate-skandaalissa ryvettynyt Richard Nixon kuin hirvittävässä Vietnamin sodassa ennätystason body countin nimiinsä kerännyt Lyndon B. Johnson. Bush tulee sijoittumaan tässä rankkauksessa korkealle.

Millainen tulevaisuus sitten vapaan maailman johtovaltioksi itseään tituleeraavalla USA:lla on edessään Bushin tuhoisan ajanjakson jälkeen?  Ihmiset uskovat inhimillisemmän aikakauden koittavan Barack Obaman valinnan myötä. Guantanamon vankileirin sulkemista suunnitellaan, Irakista vetäydytään ja ehkä Jenkkilä saadaan mukaan myös Kioton ilmastosopimukseen.

Positiivisella, mutta varsin perinteisellä amerikkalaisella katteetonta retoriikkaa pursuavalla höttökampanjalla vallankahvaan noussutta Obamaa ei käy kuitenkaan kateeksi. Talousongelmat ovat giganttisella tasolla ja edellä mainittujen lupausten toteuttaminen ei ole helppo tehtävä.

Obama-kuume on tarttunut vahvasti myös eurooppalaisiin. Suomessa Obaman valinta vaikuttaa varmasti ainakin Nato-keskusteluun. Obaman naamalla on helpompi myydä sotilasliittoa myös suomalaisille, vaikka todellisuudessa esimerkiksi sekavan Afganistanin operaation luonne ei presidentin vaihtumisen jälkeen tule juurikaan muuttumaan.

Lopuksi takaisin vielä päivän juhla-aiheeseen. Ainoa asia, mitä jään itse kaipaamaan GWB:n presidenttikaudesta, on nilviäisen harjoittama tahaton tilannekomiikka. Käsittämättömiä lausuntoja ja kommentteja on kuultu tämän tästä. Tänään aionkin korkata oluen ja katsoa juhlapäivän kunniaksi vielä videot parhaista bushismeista. Aloittaa voi vaikka Jimmy Kimmel Show’n kimaralla.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *