Palvelualoite on myrkkyä palveluiden laadulle

Kansanedustaja Olli Immonen (ps.) esitti Forum24:ssa (26.2.) Ruotsista tutun palvelualoitteen käyttöönottoa myös suomalaisissa kunnissa. Palvelualoitteessa yksityinen toimija voi haastaa kunnan kilpailuttamaan jonkin palvelun, joka luvataan tehdä halvemmalla tai paremmin.

Palvelualoite tarkoittaisi käytännössä täysin hallitsematonta palvelujen kilpailutusta ja päästäisi yksityiset kermankuorijat käsiksi sellaisiin hyvinvointipalveluihin, joista on mahdollista kääriä voittoa omiin taskuihin.

Useissa tapauksissa veronmaksajien ja palvelujen käyttäjien rahat ovat yksityistämisen myötä valuneet ulkomaisille pääomasijoittajille ja veroparatiiseihin. Suomessa tämä ongelma on vakava jo nyt ja palvelualoitteen käyttöönotto vain lisäisi sitä. Lisäksi palveluhaaste lisäisi kilpailuttamiseen liittyvää byrokratiaa, joka aiheuttaa jo nyt turhaa paperinpyörittelyä.

Palvelualoitetta on Suomessa tähän mennessä ajanut lähinnä kokoomus, jonka arvoihin projekti sopii kuin nenä päähän. Palvelualoitteen tarkoituksena kun on edistää voimakkaasti kaikkien palveluiden yksityistämistä. Onkin varsin mielenkiintoista, että myös perussuomalaiset ovat lähteneet tähän kelkkaan mukaan.

Immonen nostaa Ruotsin esille esimerkkinä, mutta ei arvioi palvelualoitteesta naapurissa kerättyjä kokemuksia lainkaan. On siis rehellisyyden nimissä syytä tarkastella, millaisia ongelmia palvelualoitteeseen on Ruotsissa liittynyt. Esimerkiksi vanhuspalveluissa yksityisten tulo markkinoille on alkuun laskenut hintoja, mutta myöhemmin hinta on lähtenyt nousuun ja samalla palvelun laatu on romahtanut. Useimmiten asialla ovat olleet suuret ulkomaiset pörssiyhtiöt, jotka pystyvät kilpailemaan pienemmät yrittäjät hengiltä.

Näin kävi esimerkiksi kuuluisassa Carema-skandaalissa. Careman hallinnoimissa vanhustenhoidon yksiköissä henkilöstön määrä oli täysin alimitoitettu, ruokaa ei riittänyt kaikille ja vaippoja ei säästösyistä vaihdettu välillä lainkaan. Tapaus ei ole ainoa laatuaan.

Ruotsin esimerkit osoittavat, että tehokkuus ei voi olla ainoa arvo palveluiden tuotannossa. Kuntien tehtävä ei ole myöskään tarjota yksityisille yrityksille avoimia markkinoita. Tärkeämpää on turvata laadukkaat ja tasa-arvoiset palvelut kaikille, pääosin kunnan omana työnä.

Jaakko Alavuotunki (vas.)
Oulu

Teksti on julkaistu Forum24:n mielipidepalstalla ti 5.3.2013.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *