Älä nuku eurovaaleissa!

Vasemmistovankkurit ovat olleet jälleen liikkeellä talven ja alkukevään aikana. Olemme kulkeneet pitkin pitäjien kylänraitteja ja lähiöitä keskustelemassa ihmisten kanssa tulevista eurovaaleista sekä muista kiinnostavista ajankohtaisista asioista. Niitä onkin riittänyt EU:n talouspolitiikasta Vasemmistoliiton kehysriihipäätökseen.

Viimeksi mainitusta on tullut 99-prosenttisesti positiivista palautetta. Ihmiset ovat ymmärtäneet täysin ne syyt, miksi lähdimme hallituksesta. Perusturvan heikentämistä ja inhimillisesti sekä taloudellisesti tuhoisan leikkauspolitiikan kiristämistä oli yksinkertaisesti mahdotonta hyväksyä.

Myös eurovaalit näyttäisivät kiinnostavat aivan eri tavalla kuin viisi vuotta sitten. Vasemmistoliiton joukkue on ollut aktiivisesti liikkeellä ympäri maata koko alkuvuoden. Ehdokkaiden ja heidän tukiryhmiensä innokas tekeminen on luonut aitoa myönteistä nostetta vaalien ympärille.

Edellisiä eurovaaleja leimasi erilaisten vaihtoehtojen hahmottomuus. Vasemmisto puhui vuonna 2009 paljon sosiaalisemman Euroopan mahdollisuuksista. Tuossa vaiheessa eurokriisi oli jo päällä, mutta sen todelliset vaikutukset eivät olleet vielä kaikille selvillä. Tuolloin ei ollut vielä selkeästi nähtävissä budjettikuripoliitikan ja pankkipakettien konkreettisia vaikutuksia ja sen Euroopan pieni- ja keskituloisille tarjoamaa kurjuutta.

Nyt taivas on kirkkaampi ja teemat ovat selkeämmin esillä. Jopa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kääntänyt takkiaan tehtyjen vyötä kiristävien talouspäätösten osalta. Kurjistamisen ja leikkaamisen sijaan tarvitaan kestävää kasvua tukevia ratkaisuja, joita on tarjolla esimerkiksi eurooppalaisen ay-liikkeen vaaliohjelmassa.

Siinä vaaditaan kasvua osaamisen ja tuotekehityksen kehittämisen kautta. Esimerkiksi kahden prosentin panostus Euroopan bkt:sta uusiin investointeihin, kuten cleantechiin, tarkoittaisi 9-11 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Samalla EU:n ja USA:n vapaakauppasopimus uhkaa Euroopan sosiaalista vastuuta ja kuluttajansuojaa korostavaa mallia. Ihmisille ei enää riitä se, että Alexander Stubb hehkuttaa Twitterissä tarkemmin perustelematta sopimuksen olevan fantastinen juttu. Stubb ja komissio pyrkivät tilanteeseen, jossa mitään kansalaiskeskustelua ei olisi edes käyty. Se kuitenkin saatiin aikaan ja nyt on aika tarkastella sopimuksen sisältö uudestaan.

Edellisten vaalien ilmiö oli Timo Soini, joka ratsasti vaalivoittoon tyhjällä arvalla. Persuretoriikka ei tunnu enää kuitenkaan uppoavan ihmisiin. Tyhjillä tynnyreillä paukutettu komppibiitti höystettynä kainalopierusoololla ei enää naurata ketään.

Käpertymällä kuoreemme emme löydä vastauksia yhteisiin eurooppalaisiin ja globaaleihin ongelmiin. Yksin emme voi ratkaista ympäristökysymyksiä, suitsia finanssikapitalismin tuhoisaa kasinopeliä tai löytää vastauksia työelämän kysymyksiin.

Myös toisen vanhan oppositiopuoleen pelikirja on ongelmallinen. Keskustan äänestäminen on näissä vaaleissa verrattavissa vessassa käymiseen ilman valaistusta. Sotkuisen lopputuloksen voi nähdä vasta myöhemmin, koska puolueen kaksi kärkiehdokasta edustavat täysin päinvastaista linjaa toistensa kanssa.

Vastakkain ovat EU- ja eurokriittinen Paavo Väyrynen sekä budjettikurikenraalina ja federalistina tunnetuksi tullut komissaari Olli Rehn. Näiden henkilöiden asettaminen samalle listalle on härskiä ihmisten aliarvioimista.

Rehnillä on ollut kova hinku tuoda ylimitoitetut leikkauspaketit vahvemmin mukaan myös kotimaan politiikkaan. Ankeuttajakomissaarille pitäisi löytää sen vuoksi ensi tilassa turvallinen loppusijoituspaikka. Toivon, että se ei löydy europarlamentista eikä – taivas varjele – eduskunnasta tai valtioneuvostosta.

Todellinen vaihtoehto eurooppalaisen oikeiston pankkiirifederalismille löytyy vasemmalta. Gallupien mukaan myös eurooppalaiset äänestäjät ovat huomanneet tämän. Laiva voidaan kääntää lisäämällä kierroksia ennen loppukirin alkua. Eurovaaleissa ei kannata nukkua. Porvari ei nimittäin nuku, sen kertovat edellisten vaalien tulokset.

Kirjoitus on julkaistu Tien Päällä -kolumnisarjassa Kansan Tahdon vappulehdessä ti 29.4.2014.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *