Toimivat liikuntapalvelut lisäävät hyvinvointia

Olen toiminut Oulun kaupungin liikuntalautakunnan jäsenenä vuosina 2011-12. Tästä kirjoituksesta löydät muutamia ajatuksiani koskien liikuntapalveluiden nykytilaa ja kehittämismahdollisuuksia kaupungissamme.

Oulu tunnetaan Suomessa ja myös maailmalla vahvana liikunta- ja urheilukaupunkina. Huippu-urheilun saralla kaupunkimme on tuottanut urheilua seuraavien ihmisten tietoisuuteen runsaan määrän yksilölajien urhoja ja -urhottaria sekä kansallisella tasolla menestyneitä seurajoukkueita. Kärppien mestaruudet ja kaupungin futisylpeyden AC Oulun sarjanousut ovat laittaneet Rotuaarin huutolaulamaan useaan otteeseen.

Huippu-urheilu tuottaa penkkiurheilijoille hienoja elämyksiä, mutta tavallisen kuntalaisen näkökulmasta on tärkeämpää panostaa riittävästi edullisiin ja kattaviin kuntoliikuntamahdollisuuksiin. Liikunta lisää hyvinvointia ja terveyttä. Kuntoillessa mieli virkistyy ja fyysinen kunto paranee. Samalla liikuntaharrastus vähentää terveydenhuollosta aiheutuvia kustannuksia.

Oulussa on tehty viime vuosina oikeansuuntaisia strategisia päätöksiä liikunta-asioissa. Alle 18-vuotiaiden muodostamien ryhmien harjoitusvuorot ovat kaupungin laitoksissa maksuttomia.  Oulussa on käytössä senioripassi, joka mahdollistaa eläkeläisryhmien edullisen kuntoilun. Myös kaupunkimme erinomaiset uimahallit monipuolisine palveluineen ovat kirvoittaneet sarjan myönteistä palautetta käyttäjiltä.

Liikuntavirasto on ottanut erityisryhmät hyvin huomioon suunnitelmissaan. Mainio esimerkki on nuorille suunnattu Action-hanke, jossa 13–18 -vuotiaat pääsevät kokeilemaan ja harrastamaan erilaisia urheilulajeja maksuttomasti ja ohjatusti. Valikoimaan kuuluu lajeja sulkapallosta jääkiekkoon.

Oulun liikuntapoliittisista linjauksista voi olla aidosti ylpeä, sillä nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä muualla päin maailmaa. Esimerkiksi ystävyyskaupungissamme Leverkusenissa edellämainitut erityisryhmien etuudet ovat tuntemattomia käsitteitä. Tämä siitäkin huolimatta, että Saksa on monin mittarein Suomea vauraampi maa.

Vaikka liikunta-asioita on hoidettu kaupungissamme hyvin, kehittämistäkin löytyy. Jatkossa on syytä ajaa eteenpäin esimerkiksi työttömille tarjottavia liikuntasetelejä, jotka mahdollistaisivat nykyistä monipuolisemmat liikuntamahdollisuudet myös vähävaraisille ihmisille.

Alle 18-vuotiaiden maksuttomia vuoroja olisi syytä lisätä. Myös seurojen ulkopuoliset ryhmät voisivat tulla kysymykseen tulevaisuudessa tilanteissa, joissa vuoroja jää käyttämättä. Se lisäisi nuorten omaehtoista liikkumista. Spontaanit liikuntatuokiot ovat myöskin tärkeä liikuntamuoto, joka jää usein paitsioon liikuntasuoritusten määrää laskettaessa. Esimerkiksi pienet sunnuntaihöntsät kavereiden kesken ovat myös mitä parhainta kuntoliikuntaa!

Kaupungin puistot tulee myös suunnitella siten, että omaehtoinen liikunta on mahdollista. Esimerkiksi Hollihaan osalta tähän tavoitteeseen ollaan pääsemässä ja hankkeesta olisi syytä ottaa mallia muuallakin. Alueen liikuntamahdollisuudet paranevat huomattavasti, sillä Hollihakaan on tulossa skeittiparkki, parkour-alue ja kuntolaitteita. Historiasta löytyy myös muita vastaavia hyviä esimerkkejä, kuten vuonna 2011 vuoden liikuntapaikaksi valittu Hovisuon skeittiparkki. Liikkuvien ihmisten Oulu tarvitsee tällaisia päätöksiä lisää!

You may also like...

1 Response

  1. Tinja Repo sanoo:

    Hyviä uutisia! Jaakon toivomat alle 18-vuotiaiden maksuttomat höntsävuorot ovat jo olemassa!

    Liikuntatoimen hinnastossa asia on muotoiltu vähän kankeasti: ”Ryhmien jäsenten tulee olla oululaisiin urheiluseuroihin kuuluvia tai urheiluseuroihin kuulumattomien oululaisten jäsenten muodostamia toiminnallisia ryhmiä.” Mutta ajatus on siis juuri oikea – myös muut kuin urheiluseurojen ryhmät voivat vuoroja hakea ja saada!

    Tarkemmin kriteerit löytyvät hinnastosta: http://www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/hinnasto

    Hollihaan suunnitelmille toivon paljon kannatusta tulevilta päättäjiltä. Alue on niin iso, että sinne mahtuvat kaikenikäiset! Toivottavasti jatkossa myös nuoret nykyistä enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *