Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tulisi koko Poh­jois-Suo­men jal­ka­pal­lo­kes­kus

Heinäpään jalkapallostadionin ympärillä käydään vilkasta keskustelua Oulussa. Me allekirjoittaneet tuemme hanketta. Yksityisten toimijoiden on hyvä kantaa vastuuta olosuhdeinvestoinneistaan, kuten nyt ollaan tekemässä. Julkisen puolen rooli on huolehtia kuntalaisten liikunta- ja urheilumahdollisuuksista, kuten uimahalleista.

Hankkeen toteuttajat ovat kertoneet julkisuudessa, että stadionille on haettu paikkaa eri puolilta Oulua ja Heinäpää on osoittautunut selkeästi parhaaksi sijainniksi.

Johtopäätös on ymmärrettävä, koska esimerkiksi Heinäpäässä on jo nyt useampi jalkapallohalli ja -kenttiä. Alueesta tulisi koko Pohjois-Suomen jalkapallokeskus. Valitettavasti osa luonnonnurmista jää stadionin alle, koska edellytettyjen parkkipaikkojen määrä (800) on suuri.

Vertailun vuoksi Tampereen Tammelaan rakennettavalle uudelle jalkapallostadionille on varattu vain 80 parkkipaikkaa. Heinäpäähän neljän luonnonnurmen tilalle tulevien 1,5 tekonurmen käyttöaste on kuitenkin moninkertainen, ja niillä voidaan pelata keväästä syksyyn.

Heinäpää sijaitsee myös Oulun keskustan välittömässä läheisyydessä ja on hyvin saavutettavissa niin joukkoliikenteellä kuin kävellen tai perioululaiseen tapaan polkupyörällä. Tämä on kestävää myös ympäristön kannalta.

Näin oululaiset saapuvat pääosin jo nyt nykyiseen futispyhättöömme Raattiin, jossa ei ole muuten kuin muutama sata autopaikkaa. Raatti on saarimiljöönä ainutlaatuinen, mutta futikselle se ei ole optimaalinen pohjoisen olosuhteissa.

Stora Enson tehtaan läheisyys on pohdituttanut turvallisuus- ja liikennesyistä. On hyvä muistaa, että esimerkiksi jo ennen sotia rakennettu ja jopa Suomen kauneimpana pidetty Valkeakosken jalkapallostadion on aivan kiinni Tervasaaren paperitehtaassa, eikä tämä ole pelejä tai teollista toimintaa estänyt.

Heinäpään jalkapallostadionia ei rakennettaisi neitseelliseen luonnonhelmaan, vaan osaksi tiivistä kaupunkirakennetta ihmisen jo nyt muokkaamaan sijaintiin. Heinäpäässä ei tarvitsisi kaataa yhtään puuta stadionin takia.

On syytä huomata, että esimerkiksi Vaasan jalkapallostadion maksoi yksin kaupungille yli 16 miljoonaa euroa. Heinäpään stadionin hinta on 13 miljoonaa, josta yksityistä rahoitusta on 75 prosenttia. Loppu on julkista rahaa, josta siitäkin osa tulisi todennäköisesti valtiolta ja Palloliitolta, jos hanke ei kaadu aikatauluongelmiin.

Heinäpään futisstadion toisi urheilun iloa ja elinvoimaa Ouluun. Me näemme sen oivallisena hankkeena, joka palvelisi myös työllisyyttä ja kaupungin pito- ja vetovoimaa tulevaisuudessa.

Olli Kohonen

aluevaltuutettu (vas.)

varakaupunginvaltuutettu

Jaakko Alavuotunki

yhdyskuntalautakunnan varajäsen

varakaupunginvaltuutettu (vas.)

Oulu

Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 11.2.2022.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *