Puoli miljoonaa työtöntä

Suomessa eletään tällä hetkellä massatyöttömyyden aikaa. TE-toimistojen listoilla oli heinäkuun lopussa 380 000 työtöntä työnhakijaa. Työnhakijoiden lisäksi erilaisten aktivointipalveluiden piirissä on yli 100 000 ihmistä. Niin sanottu laaja työttömyys koskee siis jo puolta miljoonaa suomalaista. Oulussa työttömyysprosentti huitelee jo 20 prosentin tietämissä.

Surkea työllisyystilanne näkyy suoraan valtiontaloudessa. Kasvava työttömyys tietää suoria lisämenoja ja se syö myös veropohjaa. Verotulot uhkaavat pudota jopa miljardin aiemmin arvioidusta. Työttömyys on aina myös henkilökohtainen tragedia.

Sipilän hallituksen toimet katastrofaalisen työllisyystilanteen parantamiseksi ovat jääneet olemattomiksi. Työllisyysmäärärahat loppuivat jo keväällä. Niitä on käytetty muun muassa palkkatuettuun työhön ja yrittäjien starttirahoihin.

Hallituspuolueet hokevat itsepintaisesti, että ongelma on puhtaasti hintakilpailukyvyssä ja se ratkaistaan mittavilla leikkauksilla ja palkkoja alentamalla. Yhteiskuntasopimus-niminen kesäteatterinäytelmä epäonnistui. Nyt ratkaisuja haetaan työehtoja, kuten sunnuntailisiä ja lomaoikeutta sorkkimalla.

Hallituksen mielestä duunari on syyllinen lamaan ja Suomi lähtee nousuun pienipalkkaisia vuorotyöläisiä kuten hoitajia, poliiseja, palomiehiä, siivoojia ja myyjiä kenkimällä.

Arvioiden mukaan esimerkiksi palvelualojen työntekijöiden ansiot heikentyisivät hallituksen esityksillä 4–6 prosenttia vuodessa. Reaktio on ollut ymmärrettävästi raju. Muun muassa poliisien ammattijärjestön suunnalta on väläytelty lakkoa vastauksena leikkauksiin.

Jos nämä toimenpiteet auttaisivat Suomea nousemaan taantumasta ja pahentuvasta työttömyydestä, ne voisivat jollain tavalla olla hyväksyttävissä. Ongelmat eivät kuitenkaan ole sunnuntaipalkoissa tai työntekijöiden sairauslomissa.

Suomi kärsii maailmanlaajuisesta kysyntälamasta, jonka takia vienti ei vedä. Sama ongelma koskee kotimaan markkinoita. Ostovoima laskee leikkausten myötä entisestään ja se pahentaa työttömyyttä. Kurjuuden kehä on valmis.

Moni äänestäjä tuntee varmasti olonsa petetyksi. Perussuomalaisten ministerit Soini ja Lindström puolustivat vielä kesäkuussa sunnuntain palkkalisää. Pääministeri on aiemmin rummuttanut sairauslomaoikeuden puolesta.

Edessä on varmasti tulikuuma politiikan syksy. Työehtosopimusten sorkkiminen rikkoo järjestäytymisvapautta ja rajoittaa työehtosopimusosapuolten sopimisoikeutta. Tämä on ristiriidassa perustuslain ja ILO:n sopimusten kanssa.

Tiukassa tilanteessa tarvittaisiin yhteistä säveltä. Sen sijaan hallitus kaivaa yhä syvempiä kanjoneita yhteiskuntaan kyykytystoimillaan.

Kolumni on julkaistu Forum24-lehdessä perjantaina 11.9.2015.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *