Kaksi vaihtoehtoa

Ylellä syksyllä miekkailtu puoluejohtajien tentti antoi ensimmäisen signaalin siitä, millaista vääntöä on odotettavissa ensi kevään vaalikentillä. Keskeisimmät teemat liittyvät talouteen, työllisyyteen ja verotukseen. Talouspolitiikan saralla tarjolla on kaksi hyvin erilaista vaihtoehtoa.

Kokoomus on nyt toiminut pääministeripuolueena kolme ja puoli vuotta. Stubbin kamreerit haluavat harjoittaa edelleen tiukkaa taloudenhoitoa, mikä tarkoittaa heikennyksiä palveluihin sekä palkka- ja etuusleikkureiden myötä sakkaavia sisämarkkinoita. Kokoomus haluaa myös keventää entisestään kaikkein hyväosaisimpien verotusta. Näillä lääkkeillä ei ole lama Euroopassa taittunut.

Vasemmalla on ajettu jo pitkään elvytysvankkureilla. Nyt myös OECD ja IMF ovat kannustaneet investoimaan vaikka velaksi. Työllisyysasteen nostaminen prosentilla toisi heti valtion kassaan miljardin, joten elvytys maksaisi itsensä nopeasti takaisin. Uusia hankkeita olisi nykyisessä taloustilanteessa myös edullista pyöräyttää käyntiin. Raha on halpaa juuri nyt.

Tekemistäkin meillä riittäisi. Pohjois-Suomesta löytyy lukuisia hankkeita, jotka toisivat mukanaan työtä ja toimeentuloa alueelle. Töitä riittäisi tuhansille esimerkiksi rata- ja tieyhteyksien parantamisessa, Pyhäjärven Laguna-hankkeessa ja vastuullisessa kaivosteollisuudessa. Meillä on myös bioenergiaresurssia, jonka käyttöönottoa tulisi edistää biojalostamoiden rakentamisella. Tällaisia hankkeita on vireillä ainakin Oulussa ja Sievissä.

Työpaikkojen luomisen ohella on syytä pitää kiinni maksuttomasta koulutuksesta, joka on Suomessa edelleen maailman huipputasoa. Opin ykköstiellä pysyminen edellyttää lisäinvestointeja.

Vaihtoehdot ovat siis selkeät. Voimme joko lähteä kurjistavan leikkauslinjan tielle tai ryhtyä harjoittamaan elvyttävää talouspolitiikkaa. Näistä vaihtoehdoista olisi myös politiikan hillasoilla hortoilevan Juha Sipilän ja väsähtäneeltä vaikuttavan Timo Soinin valittava johtotähtensä. Muussa tapauksessa juna jättää asemalle.

Jaakko Alavuotunki, FM, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston toiminnanjohtaja

Kirjoitus on julkaistu Pohjolan Työ -verkkolehdessä 26.1.2015.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *