Timo Soini ja vaihtoehto

Olin mökillä viime viikonloppuna, kun perussuomalaiset kokoontuivat puoluekokoukseensa Joensuuhun. Samalla viikolla julkaistiin uusimmat puoluegallupit, joissa persut olivat jälleen kovassa nosteessa pienen notkahdusvaiheen jälkeen. Puolue oli noussut gallupeissa taas toiseksi heti keskustan peesiin.

Kuuntelin iltahämärissä mökkilaiturin päässä Ylen Ykkösen lähetystä Joensuusta. Radiossa puheenjohtaja Timo Soini kommentoi puolueensa gallupmenestystä toteamalla ihmisten kaivanneen vaihtoehtoa hallituspolitiikalle.

Mikä se vaihtoehto sitten on? Viimeksi perussuomalaisen politiikan sisältöjä etsi  puoluekokouksessa paikalla ollut Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja Aimo Vainio. Ilman tulosta.

Lähdin itse etsimään tätä paljon puhuttua vaihtoehtoa puheenjohtaja Soinin blogista tai ”plokista”, kuten Timppa itse kutsuu tätä ajatustensa Tonavaa. Kyseistä sivustoa seurataan laajalti ja muiden puolueiden tapaan puheenjohtajan sanomisilla on merkitystä. Tämä vieläpä korostuu perussuomalaisissa, joka on muita puolueita epädemokraattisempi. Puolueessa ei ole esimerkiksi mahdollista tehdä aloitteita puoluekokouksen yhteydessä. Puoluejohto valitsee persuissa poliittisen linjan ja tekee ohjelmat ilman jäsenistön hyväksyntää.

Otan esimerkin jäsenten ja perusosastojen vaikutusmahdollisuuksista omasta puolueestani Vasemmistoliitosta. Oulun VasemmistoPlus ry. teki sääntömuutosaloitteen kesäkuun kokoukseen puolueen varapuheenjohtajien määrän kasvattamisesta kahdesta kolmeen. Esitys meni läpi. Myös poliittisista ohjelmista päättää puoluekokous, joka on puolueen korkein päättävä elin.

Luin tänään Soinin plokin 25 uusinta kirjoitusta ja kirjasin niiden johtoajatukset alhaalta löytyvään listaan. 25 kirjoituksen otos on mielestäni tarpeeksi suuri vaihtoehtoisten esitysten löytämiseen. Varsinkin, kun viime aikojen kunta- ja soteuudistuskompurointi on antanut myös oppositiolle mahdollisuuden ampua tykillä hallituksen valitsemaa linjaa. Myös omien näkemysten esittämiseen on tarjoutunut samalla runsaasti tilaa.

Tässä kooste kirjoituksista (otos 5.7. klo 20.48) ja niiden johtoajatuksista sekä puheenjohtajan viestistä lukijoille. Jos tekstien kirjoittaja haluaa vielä tiivistää ilmaisuaan, tätä listaa saa vapaasti käyttää!

1. Puoluekokous oli hyvä ja oli oikea päätös jättäytyä sivuun EU-vaaleista.
2. Persuja haukutaan keskustelupalstoilla, mutta karavaani kulkee eteenpäin.
3. Hyvää juhannusta!
4. Status Quo on hyvä bändi. Varsinkin sen takia, että se ei tee biisejä yhteiskunnallisista aiheista.
5. Kannatus kasvaa ja kommarit tappelevat keskenään.
6. Kommunismin kauhut eivät saa toistua milloinkaan.
7. Vasemmistoliitolla ja RKP:lla oli väsyneet puoluekokoukset ja molemmat ovat kokoomuksen apupuolueita. Partakallesta on tullut PaavoCalle.
8. Veikko Vennamo oli hieno mies ja hän on poliittinen profeettani.
9. Kaarina Hazard tykkää minusta sittenkin ja Sixten Korkman oli hyvä televisiossa. We shall never Surrender.
10. Kun Perussuomalaiset julkaisee ilmoituksen, osa mediasta on kiinnostunut vain hinnasta.
11. Kreikan kanssa solmittu vakuussopimus oli huono.
12. Suvivirsi ja ylioppilaslakki on säilytettävä.
13. Puhuin Pariisissa ja osallistuin mielenosoitukseen miehen ja naisen välisen avioliiton puolesta.
14. Puolustin potkut saanutta Jukka Gustafssonia ja Jyrki Katainen hermostui siitä. Turhaan, koska miehiäkin saa puolustaa.
15. Media kohtelee EU:ta kuin Neuvostoliittoa. Vakuussopimus oli huono.
16. Kreikka-sopimus paska. Perussuomalaiset on Suomen tarpeellisin puolue.
17. Kiitos äideille.
18. Vihreät on rappeutunut ja rytiryvettynyt, koska ruuhkamaksut, turkistarhaus ja homoliitot. Ja huonot ministerit.
19. Nigel Farage on kova jätkä.
20. Vappu oli. Perussuomalaiset on työväestön puolue ilman sosialismia. Vasemmistopuolueilla ei ole kannatusta.
21. Hesarissa oli myönteinen juttu Perusnaisista. Karhunhali.
22. Kannatan turkistarhausta. Minulle avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Piste. En suostu käyttämään avioliittoa muissa yhteyksissä.
23. Hallitus on epäonnistunut kaikessa. Perussuomalaiset eivät sorru ylimielisyyteen. Oma linja ratkaisee.
24. Antti Kaikkonen eroaa. Päätös on oikea.
25. Perussuomalaiset tunnetaan myös Italiassa.

Niin. Ehkä tämä riittää joillekin, mutta tuolta lämpövoimalan suunnalta alkoi kuulua yhtäkkiä kova pauke. Liekö siellä joku turvetonttu jyskyttelemässä tyhjiä tynnyreitä.

Näistä teksteistä ei löytynyt yhtä ainoaa esitystä siitä, miten asiat voitaisiin tehdä paremmin. Mikäli puolue pyrkii oikeasti valtaan, sillä pitää olla vaihtoehtoja esitettävänään. Niiden etsiminen siis jatkuu perussuomalaisten osalta. Vasta sen jälkeen päästään keskustelemaan asiakysymyksistä. Päätän lähetykseni Toppilansalmen rannasta tähän.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *