Joukkoliikennepäätös on edistyksellinen investointi

Kokoomuksen Tomi Kaismo hyökkää voimakkaasti ylikunnallisen joukkoliikennejaoksen viime viikolla tekemää palvelutasopäätöstä vastaan (Kaleva 28.5.). Jaos päätti torstaina valita Oulun sisäiseen liikenteeseen parannetun vaihtoehdon karsitun mallin sijasta.

Edistyksellinen päätös parantaa joukkoliikenteen palvelutasoa on investointi tulevaisuuteen. Panostaminen palvelutasoon tuo mukanaan uusia asiakkaita ja samalla mahdollisuudet kehittää joukkoliikenteen taloudellista kannattavuutta paranevat. Toimiva joukkoliikenne on erityisen tärkeä pienituloisille ihmisille, joilla ei ole varaa omaan autoon.

Kaismo perää puheenvuorossaan vastuullista talouspolitiikkaa ja on huolissaan Oulun velkaantumisasteesta. Huolen kaupungin taloustilanteesta jakavat varmasti kaikki. On kuitenkin mielestäni tekopyhää jeesustella joukkoliikennepäätöksen hinnalla, kun ottaa huomioon kokoomuksen voimallisesti ajaman kallioparkkiprojektin kustannukset. Hintalappu taitaa tällä hetkellä olla jo 80 miljoonaa ja voin lyödä vetoa, että tämä ei ole vain pientä osaa kaupunkilaisista palvelevan luolan lopullinen hinta.

Yksityisautoilun tukemiseen näyttäisi siis riittävän rajattomasti rahaa ja tukea ainakin oikeiston suunnalta. Kysyin muutama vuosi sitten eräältä kaupungin virkamieheltä miksi Oulu ei panosta joukkoliikenteeseen samalla tavalla kuin muut maamme suuret kaupungit. Vastaus kuului, että turha on panostaa, koska busseja ei kukaan käytä. Kehäpäätelmä hakee vertaistaan näköalattomuudessaan ja ylimielisyydessään. Nyt tällaisesta ajattelutavasta ollaan onneksi pääsemässä eroon. Kiitos Hanna Sarkkisen ja muiden fiksujen päättäjien joukkoliikennejaoksessa.

Jaakko Alavuotunki (vas)
Oulu

Kirjoitus on julkaistu Kalevan Lukijan sivulla to 30.5.2013.  

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *