Kulttuurista voimaa Toppilaan!

Oulun kaupungin lähidemokratiatoimikunta kokoontui eilen Meri-Toppilan asukastupa Alvarissa. Omilla kulumilla siis oltiin. Raportoin tässä bloggauksessa lyhyesti kokoontumisajojen annista. Asialistalla oli muun muassa paikallisen asukastupatoiminnan esittely ja toiminta-avustuksista päättäminen.

Pääsin avustuksia käsittelevässä asiakohdassa nuijan varteen toimikunnan puhisten oltua esteellisiä. Oulun kaupunki on varannut vuodelle 2013 yhteensä 87 000 euroa lähidemokratiayhteisöjen toiminta- ja kohdeavustuksiin.

Kumppanuusyhteisöille myönnettiin avustusta 3 500 euroa/yhdistys. Uusille yhdistyksille, joita ovat Jäälin asukasyhdistys ry, Kellon suuralueen asukasyhdistys ry ja Yli-Iin kuntalaisyhdistys ry, myönnettiin aluksi 2 000 euroa. Kumppanuussopimuksen allekirjoituksen jälkeen kyseiset yhdistykset saavat 1 500 euron lisäavustuksen. Muut hakemukset käsiteltiin tapauskohtaisesti.

Toimikunta tutustui kokouksen aluksi Meri-Toppilan alueella operoivan Kulttuurivoimala ry.:n toimintaan. Kulttuurivoimala – Culture Power Station ry on yhteisö-, ympäristö- ja mediataidetta edistävä yhdistys, joka toimii paikallisella, alueellisella, valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla. Yhdistys ylläpitää Kemissä vaihtoehtokauppa Laituria, Galleria Voimaa ja Lapin Mediapajaa sekä Oulun Meri-Toppilassa asukastupa Alvaria yhdessä Toppilan omakotiyhdistyksen ja Oulun kaupungin kanssa.

Toppilassa yhdistys pyörittää alueen asukastupaa ja järjestää paikallista kulttuuritoimintaa. Kulttuurivoimala on ollut mukana muun muassa Mahdollisuuksien torin järjestelyissä ja puuhaa Meri-Toppilan vanhan siilorakennuksen peruskorjausta. Yhdistyksen kotisivuilta löytyy lisätietoa kulttuuriprojekteista.

Kulttuurivoimalan toiminta on kasvanut viime vuosina vauhdilla. Yhdistys on työllistänyt lähemmäs 200 ihmistä viimeisen viiden vuoden aikana. Tällä hetkellä Kulttuurivoimalalla on palkattuna viisi ihmistä Meri-Toppilan asukastupa Alvarissa. Toiminnassa on mukana myös maahanmuuttajia. Asukastuvalla järjestetään muun muassa suomen kielen opetusta.

Yhdistyksellä on suunnitteilla useita mielenkiintoisia projekteja lähitulevaisuudessa. Meri-Toppilaan puuhataan etnofestivaalia, jonka ensimmäinen askel on 11.5. järjestettävät siilopäivät. Lisäksi suunnitteilla on Speaker’s Wall -videoprojekti, ympäristötaidehankkeita ja monia muita kulttuurijudansseja.

Kulttuurivoimalan toiminta edustaa juuri sellaista omaehtoista paikallistoimintaa, joka vahvistaa lähidemokratiaa ja antaa alueen ihmisille osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia kulmiensa asioihin. Kaupungin tärkein rooli tässä kuviossa on toiminnan resurssien turvaaminen. Tilakysymyksiin tarvitaan jatkossa parannuksia ja tietysti myös taloudellinen tuki on hyvin tärkeä asia.

Toimikunta antoi kokouksessa lausunnon sivistys- ja kulttuuripalvelujen työryhmälle koskien tilavuokria ja kaupungin tilojen käyttöä yhdistystoiminnassa. Yhdistykset ja yhteisöt ovat merkittäviä tilojen satunnais- ja kausikäyttäjiä. Toimikunta päätti esittää, että alle 18-vuotiaiden kerhotoiminta olisi maksutonta kaupungin tiloissa. Urheiluseurojen osalta näin jo onkin ja olisi kohtuullista, että samat säännöt koskisivat myös muuta toimintaa. Lisäksi on tärkeää, että myös muiden ryhmien osalta hinnoittelupolitiikka on kohtuullista.

Oulun heikkenevä taloustilanne asettaa omat haasteensa tilavuokra-asiaan. Painetta vuokrien nostamiseen on olemassa. Tärkeää paikallistoimintaa ei saa kuitenkaan rampauttaa lyhytnäköisten säästöjen nimissä. Vireä paikallistoiminta lisää ihmisten vaikutusmahdollisuuksia sekä hyvinvointia. Se ennaltaehkäisee yhteiskunnalle ja yksilöille kalliiksi tulevia terveysongelmia sekä sosiaalista pahoinvointia.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *