Katseet kohti tulevaisuutta

Tätä kirjoitettaessa on kulunut 10 päivää ja 12 tuntia siitä, kun viimeinen leimalla varustettu kuntavaalien äänestyslappu lävähti uurnaan jossain päin Suomenniemeä.

Vaaleja valmisteltiin vuoden verran ja usealla paikkakunnalla kampanjoitiin jo kesästä lähtien. Rupeama on ollut pitkä ja hektinen. Moni ehdokas ja aktiivi jätti urheilusta tuttua termiä mukaillen kaiken kentälle ja takki on nyt monessa pirtissä täysin tyhjä.

Järjestötoiminta on vapaaehtoistyötä, jossa moni polttaa kynttiläänsä molemmista päistä yhtä aikaa.  Yhdistyksissä on syytä pitää huolta talkooväen jaksamisesta. Työtehtäviä on syytä jakaa aktiivien kesken tasaisesti – liian usein taakka jää muutamien yksittäisten ihmisten harteille.

Vaalien tulosta tarkastellessa on heti alkuun tunnustettava tosiasiat.  Tappio on aina tappio ja mielestäni mistään torjuntavoitosta ei voida puhua. Oulun vaalipiirissä kannatus laski 2,1 prosenttia ja valtuustopaikkoja menetettiin monessa kunnassa.

Tuloksen takaa löytyy kuitenkin myös positiivisia asioita. Erityisesti nuorten naisten esiinmarssia voi pitää ilahduttavana asiana. Oulun vaalipiiristä löytyy neljä paikkakuntaa, joissa vasemmistolainen nainen oli kunnan ääniharava. Menestystä niittivät niin Hanna Sarkkinen Oulussa, Katja Hänninen Raahessa, Merja Kyllönen Suomussalmella kuin Eija Flink Pyhäjoella. Saimme valtuustoihin myös muita uusia nuoria vaikuttajia.

Tarkempaa vaalianalyysiä tullaan tekemään lähiviikkojen aikana. Keräämme myös ehdokkaina olleilta sekä tukiryhmäläisilta palautetta ja kokemuksia vaalityön onnistumisista ja epäonnistumisista. Kerättävä data on äärimmäisen tärkeää tulevien vaalikoitosten suunnittelussa.

Jo tässä vaiheessa on selvää, että kannatuksen laskemisen taustalla ei ole mikään yksittäinen syy. Äänestysprosentissa tapahtunut kyykkäys söi Vasemmiston ääniä ja perussuomalaisten rynnistys valtuustoihin suurella joukolla vaikutti varmasti myös meidän kannatukseemme. Myös muita syitä löytyy. Varmuudella voidaan sanoa ainoastaan se, että sään piikkiin ei tulosta voi laittaa.

Suomessa on käyty viimeisen puolentoista vuoden aikana neljät vaalit, jos presidentinvaalien toinen kierros otetaan huomioon. Puolueorganisaatioiden päivittäisessä työssä on siis viime aikoina keskitytty vaalien järjestämiseen muun toiminnan kustannuksella.

Ensi vuonna ei ole vaaleja. Vuosi 2013 on siis erittäin tärkeä vuosi toiminnan kehittämisen kannalta. Loppuvuoden aikana on tärkeää rauhoittua ja heittää tyhjentyneet paristot laturiin. Samalla katseet on kuitenkin suunnattava jo tulevaisuuteen.

Järjestökoneen moottori yskii ja piirin toiminta kaipaa uusia tuulia. Keskeisenä tulevaisuuden tavoitteena on toiminnan siirtäminen enemmän suljetuista kokoussaleista ihmisten pariin turuille ja toreille, kaduille ja muihin sellaisiin paikkoihin, joissa osallistumisen kynnys on nykyistä matalampi. Näin isoa, 1 500 matkustajan laivaa ei pystytä pienellä joukolla kääntämään. Mukaan tarvitaan kaikki puolueen jäsenet ja aktiivit – myös vaalien välillä.

Pohjois-Pohjanmaalla uudistetaan piiritoimikunnan toimintaa. Pyrimme ottamaan käyttöön Pohjanmaalta tutun aluevastaavamallin, jossa piirin varapuheenjohtajat ottavat vastuulleen yhteydenpitoa oman lähialueensa kuntien yhdistysten kanssa.

Myös koulutusten osalta pyritään vahvistamaan yhteistoimintaa. Vuonna 2013 järjestämme KSL:n tukemat koulutukset yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirin kanssa. Suunnitelmissa on järjestää vuoden aikana kaksi yhteistä koulutusviikonloppua, joista ensimmäinen pidetään huhtikuun alussa Rokualla. Tapahtumiin toivotaan osanottajia kaikista Vasemmistoliiton yhdistyksistä piirin alueella.

Lopuksi vielä kerran kiitos kaikille vaalityössä urakoineille ehdokkaille ja tukiryhmäläisille. Toivotan myös luottamustehtäviin valituille tsemppiä. Edessä on kovia vääntöjä. Muistakaa, että välillä on suotavaa – ellei pakollista – nollata tilanne vaikkapa lojumalla sohvalla ja lueskelemalla Nakkea. Jokainen löytää oman tapansa rentoutua. Huilin jälkeen suunnataan kohti ensi vuoden koitoksia!

Kirjoitus on julkaistu Tien päällä -kolumnisarjassa Kansan Tahdossa to 8.11.2012.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *