Toppilaa kehitettävä yhtenäisenä alueena

Toppilansalmen sillan kupeessa on riittänyt vilskettä viime kuukausien aikana. Vanhalle satama-alueelle on noussut nopeaan tahtiin monta uutta korttelia asuintaloja. Jatkossa rakentamisen vauhti kiihtyy ja 3 500 asukkaan Toppila on saamassa uudisrakentamisen seurauksena tuhatmäärin uusia asukkaita.

Kaupunki kasvaa ja kehittyy. Oulua on takavuosina kaavoitettu kuin haulikolla roiskien ympäriinsä. Tämän seurauksena elinympäristöstämme on muodostunut peltomarkettien luvattu kaupunki, jossa suurin osa ihmisistä ei pärjää ilman henkilöautoa.

Toppilan ja Alppilan täydennyskaavoitus korjaa omalta osaltaan aikaisempia virheitä ja ratkaisuja voidaan pitää hyvinä alueen kehittämisen osalta. Tiiviimpi kaupunkirakenne mahdollistaa ekologisemman asumisen ja parantaa mahdollisuuksia kehittää joukkoliikenneverkostoamme.

Toppilan osalta on äärimmäisen tärkeää, että aluetta kehitetään yhtenäisenä pakettina. Salmen rakentaminen buustaa huonon maineen vangiksi jäänyttä ja enimmäkseen pienituloisten kansoittamaa Meri-Toppilaa, jos asiat tehdään oikein.

Toppilansalmesta ei saa tehdä varakkaiden asukkaiden kultarannikkoa. Tarvitsemme salmen rantaan avointa ja vapaata tilaa, puistoja, kahviloita ja kokoontumispaikkoja, jotka ovat kaikkien toppilalaisten käytössä.

Kiikelinsaaren rakentamisessa tehdyistä virheistä on otettava oppia. Kaupunkilaiset tarvitsevat yhteisiä ja avoimia kokoontumispaikkoja meren välittömään läheisyyteen. Oulun rantoja ei saa myydä yksinomaan rikkaiden suljetuiksi alueiksi.

Meri-Toppila on huomattavasti mainettaan parempi alue. Meri-Toppilassa on loistavat ulkoilumahdollisuudet, hieno frisbeegolf-rata ja alue on kaavoitettu väljästi, joten vehreyttä ja avointa tilaa löytyy kaikille.

Julkaistu Forum24-lehdessä ti 16.10.2012.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *