Niksejä nuorten syrjäytymiseen

Viikon puheenaihe on ollut tasavallan presidentti Sauli Niinistön aseenkantajien perustama internet-sivusto tavallisia.fi, jonne on kerätty kansalaisten lähettämiä arkipäivän ohjeita nuorten syrjäytymisen estämiseksi Niksi-Pirkan tapaan.

Salen saitti edustaa kokoomuslaista ihmiskäsitystä puhtaimmillaan. Sen sijaan, että presidentin sivusto puuttuisi aitoihin syrjäytymisen syihin, kuten hyvinvointiyhteiskunnan alasajoon tai nuorten mielenterveyspalveluiden resurssipulaan, se puuhastelee varsin naiviin tapaan arkipäivän ”ohjeiden” parissa. Sivuston ihmiskuva edustaa perinteistä porvariunelmaa: jokainen on oman onnensa seppä.

ViNO:n puheenjohtaja Aleksi Laine kuvasi sivustoa osuvasti lähinnä keskiluokan puuhakirjaksi. Listatut pienet asiat parantavat kenties elämisen laatua hyvin toimeentulevissa perheissä, mutta syrjäytymistä edistäviin rakenteisiin ei haluta puuttua millään tavalla.

Kuvaava esimerkki käveli vastaan tiistai-iltana Facebookissa jaetun nootin muodossa. Eräs henkilö oli lähettänyt oman vinkkinsä sivustolle syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Vinkissä kehotettiin äänestämään päättäjiä, jotka ovat valmiita lisäämään resursseja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen – siis esimerkiksi käyttämään yhteiskunnan varoja nuorille suunnattujen mielenterveyspalveluiden parantamiseen.

Kyseistä ehdotusta ei julkaistu sivustolla. Presidentin miehen lähettämän vastauksen mukaan rakenteet eivät kuulu presidentin toimivaltaan. Vastauksessa todettiin myös, että olisi hyvä, jos tulevaisuudessa tarvittaisiin vähemmän ammattiauttajia, kun ei olisi niin paljon ongelmiakaan. Voi hellanlettas sentään.

Syntyy väkisinkin vaikutelma siitä, että presidentti on lakeijoineen täysin kujalla todellisen elämän ongelmista ja ei halua puuttua niihin. Syrjäytymisessä on kysymys paljon syvemmistä ja vakavammista ongelmista, joita ei stubbilaisilla hissipuheilla ratkaista.

Suomeen syntyi edellisen laman aikana sukupolvi, jolle syrjäytyminen, työttömyys ja köyhyys ovat periytyviä ominaisuuksia.

Sauli Niinistön toimiessa valtionvarainministerinä 90-luvun laman jälkilöylyissä, sadat tuhannet suomalaiset ajettiin turmion tielle. Pankit pelastettiin, mutta ylivelkaantuneet yrittäjät ja heidän lainojaan takaamassa olleet ihmiset jätettiin vuosikymmeniksi köyhyyteen ja ulosottoviranomaisten armoille.

Tämä tarina on tuttu oikeastaan jokaiselle suomalaiselle, sillä virheellisistä päätöksistä kärsinyt joukko on niin suuri. Myös omassa perheessäni tapahtui rankkoja asioita tuolloin ja tilanne on normalisoitumassa oikeastaan vasta nyt.

Velkahelvetti on siis kestänyt pitkään. Voin sanoa olevani onnekas ihminen, sillä tiedän lukuisia tapauksia, joissa vastaavat lähtökohdat ovat vieneet vakavien päihdeongelmien pariin ja liian monta kertaa aina hautaan saakka.

Edustamalleni ihmisryhmälle presidentin ohjesivusto tuntuukin lähinnä puhtaalta haistattelulta ratkaisumallien ollessa BumtsiBumista tuttua naminami-hassuttelua todellisten, konkreettisten poliittisten tekojen tai edes niihin kehottamisen sijasta. Esimerkiksi sivustolta löytyvä kehotus rukoilla yhdessä paremman huomisen puolesta vetää täysin sanattomaksi.

Konkretian sijasta presidentin orkesteri tarjoaa siis ratkaisukeinoiksi väsynyttä lässytystä ja itsestäänselvyyksiä, jotka eivät anna yhteiskunnan ulkoraiteille ajautuneelle ihmiselle yhtään mitään. Sitä kaivattua konkretiaa tarjoavat nuoret, joilla on kouriintuntuvaa dataa tilanteesta tuolla oikeassa elämässä.

Paljon on vettä virrannut Pohjanmaan joissa, ennen kuin tähän tilanteeseen on päästy. Kuppi on kääntynyt nurin. Kuten tapausta ansiokkaasti blogissaan ruotinut Emilia Kukkala toteaa: ”Setämiehet tarjoavat idealistisesti teetä ja empatiaa, nuorempi polvi yrittää sanoa, että katsokaa nyt vähän ympärillenne, tässä olis näitä tilastoja kans ja hei, tehtäskö jotain konkreettista.”

Tyhjän puheen vastapainoksi löytyy onneksi ihan oikeita tapoja, joilla voidaan taistella nuorten syrjäytymistä vastaan. Tarvitaan poliittista tahtoa ja yhteistyötä, jotta saamme lisäpanostuksia ennaltaehkäisevään mielenterveystyöhön ja etsivään nuorisotyöhön.

Vuosittain noin 4000 peruskoulun päättävää nuorta jää ilman koulutuspaikkaa. Tämä ihmisryhmä on vahvasti yliedustettuna syrjäytyneiden joukossa.

Hallitusohjelmaan on saatu Vasemmiston aloitteesta nuorisotakuu, jonka tavoitteena on tarjota jokaiselle nuorelle opiskelu- tai työpaikka. Mallia toteuttamiseen voi ottaa Kainuusta, jossa hallintokokeilun aikana ilman koulutuspaikkaa jäi enintään kaksi opiskelijaa vuodessa. Keinoja siis on, jos tahtoa löytyy.

Ennaltaehkäisevä työ tulee myös taloudellisesti halvemmaksi yhteiskunnalle pitkässä juoksussa. Vasemmisto on mukana tässä rintamassa. Nähtäväksi jää, onko oikeistosta nousijaksi tähän junaan vai viekö tekopyhän tyhjänpuhumisen ylivoima mielenkiinnon todellisista toimenpiteistä.

PS. Niinistön sivustoa ironisoiva FB-ryhmä löytyy osoitteesta: https://www.facebook.com/NiksejaSyrjaytymisenEhkaisemiseen

Myös tähän Emilia Kukkalan blogikirjoitukseen on syytä tutustua: http://pantterin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116785-miksi-apusen-matti-pelkaa-pikkutyttoja

Kirjoitus on julkaistu Kansan Tahdon Tien päällä -kolumnisarjassa to 13.9.2012.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *