Siviilipalvelus ja puolustusvoimat pidettävä jatkossakin erillään

Tasavallan presidentti Tarja Halonen esitti viime viikolla asevelvollisuuden kehittämistä siihen suuntaan, että sotilas- ja siviilipalveluksen alkuosassa olisi molemmille yhteisiä koulutusjaksoja. Halosen mielestä kansainväliset ja kansalliset uhkakuvat ovat sellaisia, että voisi olla hyödyllistä yhdistää esimerkiksi alkuvaiheessa yhdistää koulutusjaksoja, joiden jälkeen sotilas- ja siviilipalvelusjaksot eriytyisivät.

Vaikka Halonen on tehnyt presidenttinä ollessaan monia hyviä ja sympaattisia avauksia, tämä idea on oikeasti aika hölmö. Presidentin kansliassa ei ole nähtävästi mietitty juuri lainkaan ehdotuksen toteutuessaan kohtaamia käytännön ongelmia.

Aluksi voidaan miettiä resursseja. Ainoa järkevä tapa järjestää käytännössä puolta ikäluokkaa koskeva koulutusjakso on toteuttaa se puolustusvoimien tiloissa eli varuskunnissa ympäri maan.

Armeijalle tämä olisi varmasti vastenmielinen skenaario. Varuskuntiin tulisi jatkuvasti suuria joukkoja kielteisesti koko instituutiota kohtaan suhtautuvia henkilöitä (ei ehkäpä kaikki, mutta suurin osa varmasti) koulutukseen, joka hidastaisi aseellisen koulutuksen valitsevien varusmiesten peruskoulutusjakson alkamista. Todennäköisesti puolustusvoimat tulisi tässä vaatimaan 6 kuukauden pk-jakson pidentämistä.

Siviilipalvelusmiesten näkökulmasta koulutuksen yhdistäminen olisi vieläkin järjettömämpi ajatus. Valtaosa sivareista valitsee nykymuotoisen siviilipalveluksen varuskunnissa tapahtuvan aseettoman palveluksen sijasta juuri sen takia, että siviilipalveluksen järjestämisestä vastaa työministeriö. Sivarin ei sen vuoksi tarvitse olla missään tekemisissä Suomen armeijan kanssa. Halosen mallissa koulutuksen toteuttaisi puolustusvoimat (mitään muuta realistista ratkaisua koulutuksen toteuttamiselle ei ole), joten tämä eettisesti hyvin perusteltu vaihtoehto romuttuisi täysin.

Kannatusta Halonen on saanut ajatuksilleen muun muassa reserviläisjärjestöiltä. Näiden kiväärikerhojen pirtaan militarismin lisääminen yhteiskunnassa sopisi varmasti. Fiksumpaa ihan kaikkien kannalta on kuitenkin puurojen ja vellien pitäminen erillään myös jatkossa.

Asevelvollisuuden ongelmia ratkomaan ja tulevaisuuden suuntalinjoja hahmottelemaan on perustettu puolustusministeri Jyri Häkämiehen toimesta työryhmä, johon on kutsuttu sekalainen joukko mediaseksikkäitä it-guruja ja brändiosaajia. Valmista pitäisi tulla syksyllä. Jään mielenkiinnolla odottelemaan, millaisia ehdotuksia ryhmällä on tuolloin esitettävänään. Vasemmistoliiton omat asevelvollisuuslinjaukset punnitaan puolestaan kesäkuun puoluekokouksessa. Keskustelu aiheen tiimoilta saa siis varmasti jatkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *