Harhaanjohtajien keskusliitto

Olen iloinen veronmaksaja. Edes joulukuussa maksettaviksi langenneet parin sadan mätkyt eivät haitanneet pätkääkään, varsinkin kun miettii mitä niillä rahoilla on saatu aikaan. Olen tietysti myös itse eräs hyödynsaajista, sillä veroilla rahoitetaan Suomessa yhteiskunnan perustoiminnot koulutuksesta, terveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta lähtien aina perusinfraan eli katuihin, rautateihin, sähkölinjoihin ja viemäröintiin asti. Kaikki laittavat rahaa yhteiseen pottiin ja ja jokainen hyötyy.

Ilman verotusta nykyisenkaltaista yhteiskuntaa ei olisi olemassakaan. Julkisia palveluita ei luonnollisesti olisi lainkaan. Mikään firma ei täällä pystyisi palkkaamaan yhteiskunnan ilmaiseksi kouluttamia työntekijöitä ja näin tuottamaan lisäarvoa omistajilleen. Ilman oikeudenmukaista verotusta maan päällä vallitsisi anarkia.

Verojen määrästä ja muista verotukseen liittyvistä seikoista on tietysti monenlaisia mielipiteitä. Vasemmistoliitossa kannatetaan voimakkaasti progressiivista verotusta, joka tulisi ulottaa koskemaan kaikkia tuloja pääoma- ja osinkotuloista lähtien aina perintöihin saakka.

Oikeistohallituksen aikakaudella on puolestaan pyritty päinvastaiseen suuntaan eli kohti tasaveroa (joka on usean näkemyksen mukaan jo toteutunut, esim. kunnallis- ja pääomaverot ovat jo tasaveroja). Lisäksi oikeiston mielestä on tuloja, joita ei tulisi verottaa lainkaan – kuten esimerkiksi osingot.

Suomessa on perinteisesti suhtauduttu mielikuvien tasolla verotukseen hyvin negatiivisesti. Tässä retoriikassa verokarhu kiskoo, kynyttää ja herkuttelee kansan kustannuksella.

Suomalaiset suhtautuvat kuitenkin tutkimusten mukaan esimerkiksi verotuksen progressioon hyvin myönteisesti. Tasaveroa tähän maahan eivät uusimman tiedon mukaan halua edes rikkaat.

Vinoutuneet ja veroihin liittyvät kielteiset mielikuvat johtuvat osittain siitä, että meillä ei ole pitkiin aikoihin käyty todellista kansalaiskeskustelua verotuksesta. Siis siitä, mitä verorahoilla oikeasti saadaan aikaan. Oikeudenmukaisuusaspekti on hukkumassa oikeiston tasaverovyörytyksen alle.

Syitä voidaan etsiä myös julkisen keskustelun vääristymistä. Verokriitikoille on Suomessa olemassa oma organisaatio, Veronmaksajien keskusliitto, joka markkinoi itseään mediassa ”veronmaksajien edustajana”, vaikka todellisuudessa siihen kuuluu vain murto-osa kaikista suomalaisista veroja maksavista ihmisistä.

Liitto haluaisi käyttää tätä brändiä yksinoikeudella. Vuonna 2004 veronalennuspolitiikkaa vastustamaan perustettu vaihtoehtoinen yhdistys, Iloiset Veronmaksajat ry., hyväksyttiinkin yhdistysrekisteriin vasta kolmisen vuotta sitten Veronmaksajien keskusliiton voimakkaan vastustuksen takia.

Veronmaksajien keskusliiton päämäärät ovat yhteiskunnan peruspalveluiden kannalta tuhoisat. Liiton virallinen tavoite on julkisten menojen supistaminen. Tämä todetaan muun muassa uunituoreen Veroavain 2010 -opuksen esittelytekstissä.

Erilaisissa verotusta koskevissa mielipiteissä ei tietenkään ole mitään väärää – asioista saa ja pitää olla erilaisia näkökantoja. Tässä rassaa lähinnä se, että Veronmaksajien keskusliitto esiintyy jatkuvasti julkisuudessa kaikkien veronmaksajien edunvalvojana, vaikka todellisuudessa koko organisaatio on täysin kokoomuslainen projekti, jonka puheenjohtaja Teemu Lehtinen kuuluu kykypuolueen pääideologeihin.

Julkisessa debatissa Veronmaksajain Keskusliitto on se taho, joka kutsutaan edustamaan veronmaksajia. Kusetus on mennyt läpi täydellisesti. Tätä ihmeteltiin jo vuonna 2003 Talousuutisten artikkelissa: ”Suomen kaikkien veronmaksajien valitsema eduskunta ja sen luottamusta nauttiva hallitus kysyvät veronmaksajien mielipidettä järjestöltä, johon kuuluu vain nelisen prosenttia veronmaksajista!”

Kuudessa vuodessa juuri mikään ei ole muuttunut. Syntynyt tilanne hakee edelleen vertaistaan härskiydessään. Toivonkin, että jokainen kerta, kun näette tätä organisaatiota edustavan ihmisen esiintyvän esimerkiksi televisiossa asiantuntijana verotusasioissa, hälytyskellot alkavat soimaan ja lujaa.

Huolestuttavaa on se, että media on napannut tämän syötin purematta kiinni. Vastakkaisia näkemyksiä verotusasioissa ei pääse kukaan esittämään, sillä Veronmaksajien keskusliittoa pidetään täysin puolueettomana asiantuntijaelimenä veropolitiikasta puhuttaessa.

Laajemmalle ja monipuolisemmalle verokeskustelulle olisi tarvetta, sillä Suomesta löytyy yhä valtava joukko ihmisiä, jotka allekirjoittavat Iloisten Veronmaksajien tärkeimmän periaatteen: ”Veroja on mukava maksaa, koska niillä saamme laadukkaat ja tasa-arvoiset hyvinvointipalvelut ja vakaan, turvallisen yhteiskunnan, jossa voimme elää hyvällä mielellä ihmisiksi toistemme kanssa.” On hyvä muistaa, että valtaosa suomalaisista ei halua karsia julkisia palveluja. Tämä olisi väistämättä edessä, jos julkisia menoja alettaisiin leikata Veronmaksajien keskusliiton eli/ja kokoomuksen esittämällä tavalla.

Linkkejä:
Iloiset Veronmaksajat Facebookissa
Vapaus valita toisin: Maksukyvyn mukaiseen verotukseen (Kati Peltola)
Peltola Kati & Pirkko Melender: Reilu verokirja

Teksti on julkaistu myös Oulun Vasemmistoseuran blogissa.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *