Oulusta reilu kaupunki!

Kunnat tekevät vuosittain hankintoja yli kolmella miljardilla eurolla. Näistä tuotteista yhä useampi tulee Suomeen kehitysmaista. Tämä tarkoittaa samalla valitettavasti myös sitä, että yhä useammin kunnat hankkivat tavaraa maista, joissa esiintyy lapsi- sekä pakkotyövoiman käyttöä sekä ympäristön laiminlyöntiin liittyviä ongelmia.

Kesäkuussa 2007 astui voimaan laki, jonka perusteella kuntien hankinnoissa voidaan ottaa huomioon taloudellisten tekijöiden ohella myös ympäristöön ja eettisyyteen liittyvät tekijät. Tutkimusten mukaan suomalaiset edellyttävät kunnilta vastuullisuutta hankinnoissaan. Uuden lain myötä kunnalliset päätöksentekijät voivat huolehtia paremmin tämän tärkeän asian toteutumisesta.

Hyvä esimerkki reilun kaupan mahdollisuuksista liittyy kahvintuotantoon. Puolet kahvin viljelijöistä koko maailmassa elää alle dollarilla päivässä. Suomalaisten kahvihammasta kolottaa jatkuvasti ja niinpä maamme kuntien ja kaupunkien tilaisuuksissa ryystetään vuosittain miljoonia kuppeja kahvia. Valinnoilla voidaan siis vaikuttaa kehitysmaiden viljelijöiden toimeentuloon.

Myös muita esimerkkejä löytyy runsaasti. Esimerkiksi valtaosa suomalaisissa kunnissa käytettävästä katukivestä tulee Kiinasta. Kiinalaisista kivilouhimoista on Finnwatchin tutkimuksissa löydetty vakavia puutteita työturvallisuusasioissa. Työntekijät altistuvat onnettomuuksille ja kivipölylle. Useimmissa yrityksissä työtä tehdään joka päivä, myös viikonloppuisin. Tuotteen tilaaja on omalta osaltaan vastuussa siitä, minkälaisissa olosuhteissa työntekijät työtään tekevät. Hankinnat onkin suunnattava jatkossa yrityksiin, joissa työturvallisuus ja työehdot ovat kunnossa.

Suomessa Tampereen kaupunki ja Utajärven kunta ovat ensimmäisinä saaneet Reilun kaupan kaupungin ja kunnan arvonimen. Näissä kunnissa valinta kohdistuu ensisijaisesti Reilun kaupan periaatteiden mukaan tuotettuihin tuotteisiin. Utajärvi on jo näyttänyt Oulun läänissä hienoa esimerkkiä ja nyt on korkea aika myös maakunnan keskuksen kantaa oma kortensa kekoon. Reilu kaupunki –kampanjan avulla voidaan vaikuttaa kuntien ja kaupunkien ostoihin. Sitä kautta voimme parantaa tuotanto-olosuhteita ja hyvinvointia kehitysmaissa.

Lue lisää Reilu Kaupunki –kampanjasta Kepan globbarit -sivustolta!

kuntavaalit_aloitussivu.jpg

 


You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *