Case Raatti, osa X

Raatin stadionin peruskorjaushankkeesta on käyty laajaa debattia Oulussa viime viikkoina. Hanke on lyöty jäihin kustannusarvion ylittymisen johdosta ja sen tulevaisuus näyttää nyt hyvin epävarmalta.

Remontin tarve on ollut kaupungin päättäjien tiedossa jo aikoja sitten. Peruskorjausta on kuitenkin lykätty muiden hankkeiden edeltä tulevaisuuteen jo monta kertaa. Jalkapallo- ja yleisurheiluväki haluaa vihdoin johdonmukaisia päätöksiä asiassa, joka koskettaa tuhansia kaikenikäisiä liikkujia ja urheilun ystäviä kaupungissamme.

Hankkeen lykkääntymisen myötä aikaisemmin jo haudatut puheet Raatinsaaren kaavoittamisesta yksityisasunnoille ovat voimistuneet. Näissä visioissa uudet stadionhankkeet niin yleisurheilijoille kuin jalkapalloilijoillekin rahoitettaisiin myymällä Raatin alue gryndereille liike- ja asuinkäyttöön.

Kuulostaa ehkä kivalta ajatukselta näin alkuun, mutta valitettavasti homma tökkii monella tavalla. Ensinnäkin tarkkoja kustannusarvioita kokonaan uusista hankkeista ei ole. Vaarana on myös se, että myynnin myötä Raatin alueelle rakennettaisiin kalliita omistusasuntoja kaikille kaupunkilaisille avoimen, vapaan urheilu-, ulkoilu- ja virkistysalueen kustannuksella. Eikö Kiikelinsaaren valtaaminen omistusasunnoille jo riittänyt? Omassa visiossani Raatin stadionin kehittämisen kautta saaren alueelle saadaan myös liiketoimintaa, kun toiminta ja kävijämäärät lisääntyvät alueella.

Pahinta tilanteessa olisi se, että hanke toteutettaisiin kustannussyistä typistetyssä muodossa. Tällaisia lyhytnäköisiä harhalaukauksia on nähty aivan liikaa Oulun kaupungin liikuntapaikkarakentamisessa. Ouluhallin kenttä jäi aikoinaan liian lyhyeksi leikkurin haukattua osan hallin rakentamiseen varatusta potista. Castrenin stadionille ei saatu samasta syystä lämmitystä tekonurmen alle, vaikka lähellä kulkee kaukolämpöputki. Tässä vain muutama esimerkki.

Mikäli Raatin peruskorjaushanke jää torsoksi jalkapallon olosuhteiden kannalta, on tietysti mietittävä myös muita vaihtoehtoja. Castrenin tunnelmallisen stadionin kehittäminen on varteenotettava vaihtoehto. Castrenista on muodostunut viime vuosien oululaisten jalkapalloseurojen kotiluola. Esimerkiksi AC Oulun valmentajan Juha Malisen mielestä Castren on parempi vaihtoehto jalkapallo-ottelun pelipaikaksi tiiviimmän tunnelmansa ansiosta. Castrenin ongelmana ovat kuitenkin huonot liikenneyhteydet ja tilan ahtaus. Kuinka suureksi stadionalue voitaisiin Välivainiolla lopulta kasvattaa?

Tärkeintä on saada aikaan futisväkeä tyydyttävä lopputulos. Raatin remontin aikalisän päätyttyä olemme varmasti viisaampia tässä asiassa. Kysymyksessä ei voida kuitenkaan vetkutella loputtomiin, nyt tarvitaan nopeita ja määrätietoisia ratkaisuja.

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *