Jaakon haastattelu Oulufutis.com -nettiportaalissa

Esiinnyn tällä viikolla oululaisen jalkapalloilun äänenkannattajan, oulufutis.com -portaalin haastattelussa. Haastiksen voit lukea kokonaisuudessaan tältä sivulta tai suoraan oulufutis.comista

Jaakko Alavuotunki haluaa Oulusta jalkapallokaupungin

Lokakuussa koittavissa kuntavaaleissa valitaan kunnanvaltuustot. Futisihmisillekään vaalit eivät ole aivan mitätön juttu, koska valtuutetut pääsevät osaltaan päättämään siitä, mihin suuntaan jalkapallo Oulussa kehittyy. OuluFutis esittelee kunnallisvaaleissa Vasemmistoliiton listalta ehdolla olevan Jaakko Alavuotungin, joka on intohimoinen Sinitähti ja valmis nostamaan kuningaslajin sille kuuluvaan asemaan Oulussa.

28-vuotiaan Jaakko Alavuotungin elämässä nahkakuula on pitkään näytellyt merkittävää roolia, melkein koko hänen elämänsä ajan. Mies onkin häärännyt liki kaikissa mahdollisissa tehtävissä futiksen parissa tuomarointia lukuun ottamatta.

– Pelaan itse edelleen ja olen vahvasti mukana kannattajatoiminnassa. Olen myös valmentanut sekä miesten että junioreiden joukkueita ja toiminut talkootehtävissä AC Oulun ottelutapahtumissa vuosina 2004-06, Alavuotunki luettelee.

Kaikki alkoi aikanaan OLS:n Evertonista ja Kuivasjärven kentiltä, jossa vuonna 1988 aloitteli peliuraansa myös Belgiassa tätä nykyä ammattilaisena pelaava Antti Okkonen.

– OLS:n vuosilta mieleen jäivät lähtemättömästi mieleen tuolloisen kakkosjoukkueen luotsit Taisto Blomster ja Heikki Kannisto. Nämä herrat opettivat minulle pallon kesyttämisen jalon taidon ja ennen kaikkea toimimista ryhmässä, jonka jokainen osa on tärkeä, Alavuotunki kertoo futistaustastaan.

Tervakaupunkia kehitettävä tasa-arvoisempaan suuntaan

Filosofian maisteriksi yleisen historian laitokselta kaksi vuotta sitten valmistuneen Alavuotungin ansioluettelosta löytyy myös niin Inter Välivainion puheenjohtajuutta, Sinitähtien taloudenhoitajuutta ja toimintaa Suomen Maajoukkueen kannattajissa. Ehtiväinen kaveri siis. Mutta mikä sai tällä hetkellä kansanedustajan avustajana työskentelevän Alavuotungin lähtemään kunnallispolitiikkaan mukaan ja miksi puolue on juuri Vasemmistoliitto?

– Vaikuttaminen paikallisten asioiden puolesta kiinnostaa kovasti ja moni kannusti lähtemään ehdokkaaksi. Haluan olla mukana kehittämässä kotikaupunkiani viihtyisämpään ja tasa-arvoisempaan suuntaan. Koen, että monipuolisen työ- ja opiskeluhistoriani kautta minulla on kaikki edellytykset tähän tehtävään, Alavuotunki puntaroi.

Vasemmistoliitto on valikoitunut hänen puolueekseen, koska Alavuotungin mukaan oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja kansainvälinen solidaarisuus ovat ne arvot, jotka ovat ohjanneet hänen toimintaansa oikeastaan aina.

– Yhteiskunnan tehtävä on huolehtia kaikista. Myös ympäristöasioissa, kuten ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa tarvitaan nykyistä radikaalimpaa ajattelua. Kokemuksieni perusteella Vasemmistoliiton ihmiset ovat valmiina ottamaan nämä haasteet vastaan ja tekemään työtä paremman yhteiskunnan ja maailman puolesta.

Junnujen olosuhteet futiksen ykkösasia Oulussa

Alavuotungin mielestä vanhat vastakkainasettelut oululaisessa futiksessa tulisi vihdoin ja viimein heivata roskakoriin ja lähteä rakentamaan parempaa jalkapallokaupunkia yhdessä tuumin.

–  Nykyisin kunnallisen päätöksenteon tärkein tehtävä jalkapallon kannalta on mielestäni vahvistaa kunnollisten harjoituspaikkojen kehittämistä ja rakentamista. Samalla junioriseurojen toimintaa tulee kaupungin suunnalta tukea tasapuolisesti.

– Yhteen hiileen puhaltamalla voidaan varmistaa hienot ja tasapuoliset harrastusmahdollisuudet kaikille tästä upeasta lajista kiinnostuneille ihmisille. Tällä tavalla kehittyvät – ikään kuin sivutuotteena – myös edellytykset huipputason jalkapallolle.

Edistysaskeleita on jo oululaisessa futiksessa otettu ja Alavuotunki on erityisen iloinen Heinäpään hallihankkeen toteutumisesta. Jatkossa tarvitaan eritoten lisää lämmitettäviä tekonurmia harjoitteluolosuhteiden parantamiseksi.

– Lisäksi elintärkeää on, että alle 18-vuotiaiden ryhmien ilmaiset vuorot säilyvät myös tulevaisuudessa.

Vähemmän vuokratyötä, nuorten tarpeet huomioitava

Valtuustossa päätetään toki monesta muustakin asiasta kuin futiksesta.

Alavuotungin visiossa Oulu on toimivien peruspalvelujen, edullisen ja kehittyvän joukkoliikenteen ja reilun kaupan kaupunki, joka ottaa toiminnassaan huomioon ympäristöasiat.

– Nämä asiat ovat liikuntapuolen ohella kärkiteemojani tulevissa vaaleissa. Kaupunginvaltuutettuna kiinnittäisin myös huomiota työntekijöiden asemaan Oulussa. Vuokratyövoiman käyttöä on mielestäni vähennettävä kaupungin laitoksissa. Työntekijät on palkattava vakituisiin työsuhteisiin kaupungin alaisuuteen ja pysyvät työt pitää hoitaa vakituisilla työsuhteilla.

Yhtä lailla tärkeätä on huomioida myös nuorten tarpeet. Alavuotunki haluaa huolehtia siitä, että nuorille on taattu tarpeeksi harrastusmahdollisuuksia ja – tiloja.

Hän pitää tärkeänä, että kaupunki tukee myös jatkossa paikallisten nuorisojärjestöjen toimintaa taloudellisesti ja apua piisaa myös erilaisille ruohonjuuritason toimintaryhmille.

– Huolestuttavaa on se, että Suomen suurista kaupungeista Oulu johtaa kirkkaasti nuorisotyöttömyyden tilastoa.

– Nyt tarvitaan aikaisempaa tarmokkaampaa otetta tilanteen korjaamiseksi. Yhteistyö on voimaa myös tässä asiassa. Tarvitaan kaupungin ja paikallisten yrittäjien yhteinen kampanja taistelussa kasvavaa nuorten työttömyyttä vastaan.

Oulussa on mentävä eteenpäin

Futis on kuitenkin Alavuotungille se ykkösjuttu. Hän seurasi nuorena junnuna kaikki OTP:n ja FC Oulun kotiottelut, mitä suinkin vain nuoren pojanklopin touhuiltaan ehti.

– Hienointa oli päästä pomppimaan pallopoikana maalin taakse kotijoukkueen tehdessä osuman. Ottelun jälkeen sotkettiin hirveää vauhtia pyörällä kotiin ennen Urheiluruudun alkua. Maalikoosteeseen pääseminen oli aina todellinen juhlahetki, hän muistelee kaihoisana.

Mutta eteenpäin on menty oululaisessa kannattajakulttuurissa ja samaa fiilistä Alavuotunki haluaa myös Oulun kaupunginvaltuustoon.

– Sinitähtien perustaminen vuonna 2006 on lisännyt innostusta kannattajatoiminnan kehittämiseen. Meillä on mahtava porukka, joka on vienyt jo lyhyessä ajassa oululaista kannattajakulttuuria roimasti eteenpäin. Työtä riittää tietysti vielä, mutta hienot saavutuksemme luovat edelleen uskoa jatkoon.

– Olli Kohonen

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *