Kapuloita Ruotsin Nato-vankkureiden rattaisiin

Päivän mielenkiintoisin uutinen tulee Ruotsinmaalta. Ruotsi laittoi jarrut päälle NRF-prosessissa ja otti käyttöön harkinta-ajan joukkoihin liittymisessä. Mielenkiintoisinta tässä on se, että Ruotsin perustelut päätöksen lykkäämisen taustalla liittyvät puolustusvoimien rahapulaan.

Toisin toimitaan meillä. On näköjään millä mällätä, vaikka kehyspäätöksessä hallitus laittoikin vyön kireälle varsinkin vähäosaisten suhteen. Terveyskeskus- ja päivähoitomaksut nousevat, lapsilisiin ei tule indeksikorotuksia, sosiaali- ja eläke-etuudet ovat jämähtäneet monin paikoin surkealle tasolle. Lista on pitkä. Suomi laittaa kuitenkin rahat kokoomuksen johdolla mieluummin taistelujoukkoihin, kun omaan puolustukseen tai kansalaisten hyvinvointiin, täysin vastoin kansan enemmistön tahtoa.

Käsittämättömyyden täydentää päätös Suomen osallistumisesta jättimäisten sotilaskuljetuskoneiden ostoon yhdessä useiden Nato-maiden kanssa. Eikö tälle rahalle ole tosiaan parempaa käyttöä?

Viime viikolla tuli kuluneeksi viisi vuotta Irakin sodan alkamisesta. Kävin keskiviikkona katsomassa dokumentin Taksi pimeyteen (Taxi to the Dark Side). Elokuva kuvaa vankien kidutusta sodan runtelemassa Irakissa ja Afganistanissa sekä Guantánamon vankileirillä. Juttu elokuvaillasta Verstaassa.

Irakin sodan vuosipäivä liittyy vahvasti Suomessa käytävään Nato-keskusteluun. Haluammeko tosiaan olla mukana tällaisen sekalaisen seurakunnan koheloinnissa. Eikö olisi syytä keskittyä ihan aikuisten oikeasti kansainvälisessä toiminnassa siihen, missä Suomi on jo vahva: rauhantyö-, neuvottelu-, sovittelu- ja kehitysyhteistyöprojektit. Ollaan rauhan supervalta!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *