Vuokratyöstä Oulussa

Uusimmassa JHL:n jäsenlehti Motiivissa oli mielenkiintoinen juttu vuokratyövoiman käytöstä Oulun kaupungin laitoksissa.

Eniten vuokratyövoimaa Oulussa on kaupungin toimielimistä käyttänyt Oulun Ateria, joka on vuoden alusta asti toiminut nimellä Oulun Serviisi. Liikelaitos vastaa muun muassa päiväkotien ja koulujen ruokahuollosta, siivouksesta ja kiinteistönhuollosta.

Kaupunginhallitus sopi tammikuussa pelisäännöistä vuokratyövoiman käytössä. Päätöksen mukaan vuokratyövoiman hankinta hoidetaan yhteistyössä hankintatoimen kanssa siten, että ammattijärjestöt asettavat yhden edustajan hankinnan valmisteluun.

Jutussa haastatellun pääluottamusmiehen mukaan jää arvailun varaan, kuinka paljon ammattijärjestön edustaja pystyy lopulta vaikuttamaan tarjouspyyntöjen sisältöön ja työntekijän asemaan.

Kaupungin henkilöstövuokrausyritysten kautta hommaamien pätkätyöläisten asema on heikentynyt viime vuosina. Vuokratöitä kaupungin laitoksissa jo vuosia tehnyt Maija kertoo artikkelin kainalojutussa tilanteestaan. Työhön kutsuminen tapahtuu useimmiten epäinhimillisen lyhyellä varoitusajalla, henkilöstöetuja ei käytännössä ole lainkaan ja työttömyys- ja työssäolopäivien selvittäminen työvoimatoimistolle on hankalaa ja se aiheuttaa usein väliaikaisen tulottomuuden tilan. Maijan mukaan ”vuokratyönantajan puolta ei pidä kukaan, ellei hän itse jaksa tai pysty.”

Joissain äkillisissä ja akuuteissa tapauksissa vuokratyön käyttö on varmasti perusteltua. Nykyisessä tilanteessa vaarana on kuitenkin se, että vuokratyön käyttöä lisätään perusteettomasti. Kaupungin tulee työnantajana huolehtia siitä, että kaikki sen laitoksissa työskentelevät henkilöt voivat tehdä työtään inhimillisissä olosuhteissa.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *