Kahden kerroksen väkeä?

YLE uutisoi eilen lakiehdotuksesta, jonka mukaan työnantajalla tulisi olemaan oikeus arvioida työnhakijoiden rehellisyyttä luottotietojen perusteella. Uutisen mukaan useammalla työnantajalla voi jatkossa olla oikeus tarkistaa työntekijänsä luottotiedot. Lakialoite tulee eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa.

Ehdotus tuntuu oudolta. Mihin tietoja käytettäisiin loppujen lopuksi? Voiko pelkkien luottotietojen perusteella evätä ihmisiltä mahdollisuuden päästä tiettyihin työtehtäviin?

Suomessa on nykyisin tuhansia ihmisiä, jotka ovat joutuneet taloudellisen ahdingon takia ottamaan erilaisia pikavippejä ja muita lainoja. Moni on joutunut niiden takia yhä pahempaan kierteeseen. Luottotiedot ovat menneet ja velat painavat niskassa. Jos laki menee läpi, näiden henkilöiden asema tulee heikentymään entisestään, kun työnsaantimahdollisuudet kapenevat.

Tilanteessa kannattaa myös muistaa se, että maassamme on yhä kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden luottotiedot ovat ikuisesti menneet kuralle lama-ajan henkilökohtaisten konkurssien takia. Vaara on se, että tämän lakialoitteen myötä näidenkin ihmisten mahdollisuudet nousta jaloilleen yli vuosikymmenen piinan jälkeen heikkenevät entisestään.

Mitä seuraavaksi? Häpeäpaalu torille velkaantuneita varten?

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *