Punainen vaate

Pienenä lisäyksenä eiliseen kirjoitukseen Nato-matkaoppaista: bongasin STT:ltä seuraavan uutisen eilisiltana. Pisteet tästä toimittajalle.

Tavallisen sukankuluttajan Nato-selvitys

Helsinki, 11.12. Politiikka stt 303

Eduskunnan yhteydessä toimivan Ulkopoliittisen instituutin Nato-raportti ei suinkaan ole ainoa selvitys aiheestaan. Samaan aikaan on ulkoministeriössä tekeillä selvitykset mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista Suomeen sekä EU:n turvatakuista. Ulkoministeriön selvitykset liittyvät kiinteästi ensi vuoden turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon, kun taas Ulkopoliittisen instituutin selvitys on siitä täysin erillään.

Ulkoministeriön Nato-selvityksen julkistamisesta kaikelle kansalle ei ole vielä varmuutta, mutta UPI:n selvitys on ainakin netissä tavallisen sukankuluttajan saatavissa.

UPI:n selvityksen alkusanoissa laitoksen johtaja Raimo Väyrynen korostaa, että raportti ei ota kantaa Suomen Nato-jäsenyyteen.

Tutkimuslaitoksen 73-sivuinen tietopaketti onnistuu kohtuullisen hyvin tasapainottelemaan neutraalilla linjallaan, mutta raportin viimeinen virke särähtää tässä suhteessa varsin pahasti:

– Välttämätöntä keskustelua turvallisuus- ja puolustuspolitiikan muutostarpeista ei voida käydä niin kauan kuin Nato on suomalaisessa yhteiskunnassa monille punainen vaate, raportissa kirjoitetaan.

Eikö aito ja dynaaminen keskustelu synny juuri siitä, että asioista ollaan eri mieltä – siitä, että jokin asia saattaa olla toiselle “punainen vaate”?

STT–TUOMAS SAVONEN
(STT)

 (lihavointi allekirjoittaneen)

Tismalleen. Upin selvitykseen liittyvä uutisointi on ollut harvinaisen yksimielistä. Paperia on pidetty neutraalina, vaikka totuus on jotain ihan muuta.


You may also like...

1 Response

  1. Joonas sanoo:

    ai jaa, sulla on blogi kanssa nykyään. Täytyykin ryhtyä tarkkailemaan.

    Itseasiassa, koko ajan valitetaan että Natosta ei saa keskustella ja todellisuudessa siitä keskustellaan enemmän kuin koskaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *