Rahat Raattiin ja Kallioparkkiin

Kaupunginvaltuustosta kuului kuluvalla viikolla sekä hyviä että huonoja uutisia. Aloitetaan hyvistä. Raatin stadionin peruskorjausurakka alkaa suunnitelmien mukaisesti. Muutaman valtuutetun tekemä aika käsittämättömältä tuntuva esitys määrärahojen poistamisesta kaatui selkeästi. Päätös oli oikea. Oulu tarvitsee toimivan jalkapallo- ja yleisurheilustadionin. Uimahallin peruskorjaus tuo lisäarvoa asiaan.

Huonompi juttu on Kallioparkin toteutuminen. Esitys poistaa Kallioparkille varatut määrärahat kokonaan talousarviosta kaatui äänin 47-15. Vasemmistoliiton valtuutetut vastustivat hankkeen toteutumista. Vaikka rakennuspäätös varmistui vasta nyt, lopputulos oli valitettavasti odotettu. Asemakaavasta päätettiin jo toukokuussa.

Kalliin hintansa (20 miljoonaa) ohella Kallioparkilla on useita muitakin negatiivisia vaikutuksia. Se lisää autoilua keskustassa, toisin kuin osa projektin puolustajista on väittänyt. Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen Tekniselle keskukselle osoitetussa muistutuksessa todetaan seuraavasti:

”Ei voida osoittaa – kaupunki ei ole esittänyt vakuuttavia selvityksiä – että Kallioparkki vähentää yksityisautoilua, muutoin kuin mahdollisesti vähentämällä turhaa pysäköintipaikan etsintään liittyvää ajoa. Keskustan houkuttelevuuden lisäämisen sen sijaan voidaan otaksua lisäävän autoilua keskustaan.”

Kyseessä on siis samanlainen hölmöläisten homma kuin porvarihallituksen ympäristötekona mainostama autoveron alennus.

Oululaisista veronmaksajista suurin osa ei tarvitse koko pytinkiä. Autoilevat löytävät keskustasta nykyisinkin helposti pysäköintipaikan ilman Kallioparkkia. Järkevämpää olisi tukea tuollakin rahalla joukkoliikennettä, jotta saataisiin bussit täyteen matkustajia ja lippujen hintoja alemmaksi.

Kaupungin keskustaa tulisi jatkossa kehittää joukkoliikenteen ehdoilla ja enemmän kävelykatumaiseen suuntaan. Se edellyttää rahallisia panostuksia julkiseen liikenteeseen yksityisautoilun tukemisen sijaan.

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *